Κυριακή 11.04.2021
More

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να ακυρωθούν αν δεν γίνουν το 2021, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ

  Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι κατανοεί τη θέση της Ιαπωνίας ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να ακυρωθούν, αν δεν γίνουν το καλοκαίρι του 2021. 

  Ο Μπαχ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, του κατέστησε σαφές ότι για τη χώρα του, το επόμενο καλοκαίρι είναι «η τελευταία επιλογή», σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο, που αναβλήθηκαν για το 2021 εξαιτίας του κορωνοϊού.

  «Ειλικρινά, έχω κάποια κατανόηση για αυτό, γιατί δεν μπορείς να απασχολείς για πάντα 3.000-5.000 ανθρώπους σε μια οργανωτική επιτροπή. Δεν μπορείς κάθε χρόνο να αλλάζεις όλο το πρόγραμμα του αθλητισμού παγκοσμίως. Δεν μπορείς να έχεις τους αθλητές στην αβεβαιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

  Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Άμπε παραδέχθηκε ότι θα είναι αδύνατο να φιλοξενήσει η Ιαπωνία τους αγώνες αν δεν καταφέρει να περιορίσει τον ιό. Ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η διοργάνωση θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη του εμβολίου.

  Όταν ρωτήθηκε για αυτό, ο Μπαχ απάντησε ότι η ΔΟΕ βασίζεται στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η αρχή μας είναι να οργανωθούν αυτοί οι Ολυμπιακοί αγώνες σε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους μετέχοντες. Κανένας δεν ξέρει πώς θα είναι ο κόσμος σε ένα χρόνο ή σε δύο μήνες. Οπότε πρέπει να βασιστούμε στους ειδικούς και να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση στον κατάλληλο χρόνο, με βάση τις συμβουλές τους», είπε.

  «Μπορεί να απαιτηθεί καραντίνα»

  Όταν ρωτήθηκε πόσο σίγουρος είναι ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν, ο Μπαχ απάντησε ότι η ΔΟΕ προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια, ακόμη και για το ενδεχόμενο να πρέπει να μπουν σε καραντίνα αθλητές.

  «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια. Υπάρχει η ξεκάθαρη δέσμευση να γίνουν αυτοί οι Αγώνες τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς. Την ίδια ώρα, εξετάζοντας τα σενάρια που αυτό μπορεί να απαιτήσει για την οργάνωση, αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, μπορεί να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κάποιοι αθλητές και άλλοι μετέχοντες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

  «Όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα είναι ο κόσμος στις 23 Ιουλίου 2021, τότε θα πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», συμπλήρωσε, όμως εξέφρασε ξανά την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οι Ολυμπιακοί αγώνες.

  «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Το Ολυμπιακό πνεύμα αφορά την ένωση των φιλάθλων και αυτό κάνει τόσο μοναδικούς τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αλλά χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για συζήτηση με τους αθλητές, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Ιάπωνες εταίρους μας».

  Περικοπές στους Ολυμπιακούς αγώνες

  Η ΔΟΕ έχει βάλει στην άκρη 800 εκατομμύρια δολάρια, για να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της μετάθεσης της διοργάνωσης. Συνολικά, το επιπλέον κόστος για την Ιαπωνία υπολογίζεται από 2 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Ο Μπαχ είπε ότι μπορεί να πρέπει να γίνουν περικοπές. «Σίγουρα θα είναι διαφορετικοί αυτοί οι Αγώνες, πρέπει να είναι. Αν μάθαμε κάτι σε αυτή την κρίση είναι να κοιτάζουμε τα ουσιώδη και όχι τόσο τα “ωραία θα ήταν να τα έχουμε” πράγματα», είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτή η άποψη θα πρέπει να ισχύσει και για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

   

   

   

  Με πληροφορίες από ΒΒC

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ