Τετάρτη 29.05.2024
More

  Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρηματικό έπαθλο στα χρυσά μετάλλια του στίβου για πρώτη φορά στην ιστορία

  Μετά από 128 χρόνια ολυμπιακής παράδοσης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου μπαίνει σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ανακοινώνοντας ότι στα αθλήματα του στίβου θα δίνεται χρηματικό έπαθλο για την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Η αρχή αναμένεται να γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, με τους αθλητές του στίβου που θα κερδίσουν χρυσό σε κάθε ένα από τα 48 αγωνίσματα να φεύγουν επίσης με 50.000 δολάρια. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έχει επίσης υποσχεθεί να επεκτείνει τα χρηματικά βραβεία στους νικητές αργυρών και χάλκινων μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.

  Η απόφαση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένου ότι η ΔΟΕ δεν έχει απονείμει ποτέ χρήματα για τη συμμετοχή ή την κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες – με το επιχείρημα ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επαρκής ανταμοιβή.

  Σε δήλωσή του με την οποία εξηγεί την απόφασή του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε είπε πως θεωρεί σωστό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου να μεταβιβάζει 2,4 εκατ. δολάρια από τα χρήματα που λαμβάνει από τη ΔΟΕ κάθε τέσσερα χρόνια, για την επιβράβευση των αθλητών. «Η καθιέρωση των χρηματικών βραβείων για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες είναι μια κομβική στιγμή για τον παγκόσμιο Στίβο και το άθλημα του στίβου συνολικά, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση των αθλητών και την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που παίζουν στην επιτυχία κάθε διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων» δήλωσε ο Κόε.

  «Αν και είναι αδύνατο να βάλουμε μια εμπορική αξία στην κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου ή στη δέσμευση και στη συγκέντρωση που χρειάζεται ακόμη και για να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάπου και να διασφαλίσουμε ότι κάποια από τα έσοδα που παράγουν οι αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφονται άμεσα σε εκείνους που κάνουν τους Αγώνες το παγκόσμιο θέαμα που είναι» σημείωσε.

  Ο Κόε δήλωσε επίσης ότι δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, για την απόφαση. «Ελπίζω όμως ότι θα το καλωσορίσουν» είπε, επισημαίνοντας ότι η ΔΟΕ επενδύει επίσης χρήματα στον αθλητισμό. «Ο κόσμος έχει αλλάξει και είναι πραγματικά σημαντικό να δίνουμε χρήματα στους αθλητές, όπου είναι δυνατόν» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κόε.

   

   

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ