Πέμπτη 25.04.2024
More

    Το Μητρώο και οι ευθύνες για την αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων

    Τη δική του οπτική παρουσιάζει ο υφυπουργός, Λ. Αυγενάκης

    Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ΕΠΟ να προχωρήσει στην αναστολή διεξαγωγής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων λόγω της ανυποχώρητης στάσης του υφ. Αθλητισμού και της ΓΓΑ σχετικά με την εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αυγενάκης με μία πολυσέλιδη ανακοίνωση, τοποθετείται δημοσίως για την κατάσταση, αποδίδοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Ελληνική Ομοσπονδία.

    Ωστόσο, πέρα από τις γενικές αναφορές για το τι προβλέπεται με την εγγραφή στο Μητρώο, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, αλλά και ποιες είναι οι διαφορές με την ΕΠΟ, γίνεται σαφές, ότι η δημόσια τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη έχει και ξεκάθαρο τοπικό «χρώμα», αφού υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για την επικρατούσα κατάσταση στην Ήπειρο, με τις εγγραφές των σωματείων.

    Έτσι, μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή της παρέμβασης του κ. Αυγενάκη, δύο ημέρες μετά την συνέντευξη Τύπου των αντιπεριφερειαρχών κ.κ Λαζάνη και Γοργόλη αντίστοιχα, που αμφότεροι διατύπωσαν αιχμές για τη στάση της Πολιτείας, χωρίς να αφήνουν εκτός κάδρου ευθυνών την Ομοσπονδία, καταθέτοντας όμως και συγκεκριμένες προτάσεις άρσης του αδιεξόδου, όπως η δυνατότητα μη εγγραφής στο Μητρώο, των σωματείων που έχουν έδρα κάποιο χωριό με λιγότερους από 500 κατοίκους.

    Ο τοπικός χαρακτήρας της απάντησης του κ. Αυγενάκη και το ότι πιθανότατα υπήρξε ενόχληση για την παρέμβαση από την Περιφέρεια Ηπείρου, αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται από την αναφορά των εγγραφών των σωματείων στις ΕΠΣ της Ηπείρου.

    Επί των προτάσεων που κατέθεσαν οι αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Αυγενάκης δεν τοποθετείται, επιμένοντας στο ότι οι αποκλειστικές ευθύνες για το αδιέξοδο ανήκουν στην ΕΠΟ που έλαβε την απόφαση αναστολής διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, ενώ υποστηρίζει πως ήδη το 87% των σωματείων έχουν εγγραφεί στο Μητρώο ή έχουν υποβάλλει αιτήσεις που εκκρεμούν ώστε να εξεταστούν.

    Ο κ. Αυγενάκης αποδίδει έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της Ομοσπονδίας και των ΕΠΣ που δε δείχνουν κανένα πνεύμα συνεργασίας στον κοινό στόχο της εφαρμογής και θέσπισης κανόνων διαφάνειας.

    Παρόλα αυτά όπως αναφέρει, στο πλαίσιο της διάθεσης συνεργασίας που υπάρχει, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία δίνει τη δυνατότητα σε ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο, χωρίς ακόμα να έχει εγκριθεί και εφόσον κατέχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση να:

    α) χρησιμοποιούν δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις,

    β) συμμετέχουν στις αγωνιστικές διοργανώσεις.

    «Ουσιαστικά, διευκολύνουμε 326 επιπλέον ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ώστε να τακτοποιηθούν, καθώς και 266 σωματεία άλλων αθλημάτων», αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, που χαρακτηρίζει ως απόλυτα υπεύθυνους για τις δυσμενείς εξελίξεις στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Μπαλτάκο και την πλειονότητα των διοικήσεων των ΕΠΣ, που αδιαφορούν για το 87,5% των σωματείων που έχουν εγγραφεί ήδη και δημιουργούν τεχνητό αδιέξοδο για αντιπολιτευτικούς λόγους.

    Η εικόνα στην Ήπειρο

    Στην απάντησή του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα οφέλη που έχουν ήδη λάβει όσα σωματεία έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, που είναι το ποσό των 2.500 ευρώ το 2021 για την αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας, το ποσό των 1.600 ευρώ τα Χριστούγεννα του 2021 από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 θα λάβουν και νέα οικονομική ενίσχυση.

    Αναφορικά με την κατάσταση στις τέσσερις Ενώσεις της Ηπείρου, σημειώνεται αναλυτικά, πως:

    • Στην ΠΕ Ιωαννίνων (ΕΠΣ Ηπείρου) η ΕΠΣ Ηπείρου διαθέτει 69 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία
    • στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 42 σωματεία και έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 16 σωματείων.

    Συνολικά, τα 58 από τα 69 (84%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Ηπείρου προσήλθαν στο Μητρώο.

    • Στην ΠΕ Πρέβεζας (ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας):

    η ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας διαθέτει 39 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 22 σωματεία και έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 3 σωματείων.

    Συνολικά, τα 25 από τα 39 (64%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας προσήλθαν στο Μητρώο.

    • Στην ΠΕ Άρτας (ΕΠΣ Άρτας):

    η ΕΠΣ Άρτας διαθέτει 26 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 14 σωματεία και έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 6 σωματείων.

    Συνολικά, τα 20 από τα 26 (77%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Άρτας προσήλθαν στο Μητρώο.

    • Στην ΠΕ Θεσπρωτίας (ΕΠΣ Θεσπρωτίας):

    η ΕΠΣ Θεσπρωτίας διαθέτει 14 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 9 σωματεία και έχει υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 1 σωματείου.

    Συνολικά, τα 10 από τα 14 (71%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Θεσπρωτίας προσήλθαν στο Μητρώο.

    «Ο τρόπος που λειτουργούν κάποιες ΕΠΣ οδηγούν σε απομόνωση το ποδόσφαιρο. Με αφορισμούς και τεχνητές εντάσεις δεν βοηθούν το χώρο, τον οποίο θεωρητικά υπηρετούν. Τέτοιες πρακτικές δεν ωφελούν την υγιή ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Είμαστε ανοικτοί, μαζί με τις υπερκείμενες αρχές του ποδοσφαίρου FIFA και UEFA, στον ειλικρινή παραγωγικό διάλογο», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ