Χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ειδικό καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι 12 περιφέρειες είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ήπειρος, οι Ιόνιες Νήσοι, το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος, το Νότιο Αιγαίο, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία.
Η δημόσια στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των δαπανών ανά εταιρεία είναι 50 %.
Το καθεστώς αποσκοπεί στη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.
Το καθεστώς θα είναι ανοικτό σε όλες τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις εκτός από τις δραστηριοποιούμενες:
– στον χρηματοπιστωτικό τομέα,
– στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας,
– στις συμβάσεις αδειοδότησης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για εμπορικά σήματα ή σήματα και εμπορική τεχνογνωσία, και
– σε υπεράκτιες εταιρείες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η συνολική ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι δεν υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση, όπως προβλέπεται στο προσωρινό πλαίσιο.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ