Τυχαία εντοπίστηκαν τα κρούσματα στην Κρήτη και τα Πατήσια
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα του Κέντρου Γονιδιωματικής στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για την «βρετανική μετάλλαξη» του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Είναι σημαντικό ότι οι δύο περιπτώσεις που ανιχνεύθηκαν πρόσφατα στην Κρήτη και στα Πατήσια δεν συνδέονται με τις πύλες εισόδου της Ελλάδας, αλλά τα δύο αυτά κρούσματα εντοπίσθηκαν τυχαία.
Στην πρώτη περίπτωση, το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι εξοπλισμένο με αντιδραστήρια που δείχνουν τη διαφορά στο σημείο S, που είναι το χαρακτηριστικό του βρετανικού στελέχους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το στέλεχος που ταυτίσθηκε με τη μετάλλαξη Β1.1.7 δεν είναι το μόνο προερχόμενο από την Κρήτη που εξετάζεται, καθώς τουλάχιστον 10 ακόμα δείγματα βρίσκονται υπό εξέταση. Το δείγμα από τα Πατήσια συνελέγη από την Α΄ ΥΠΕ, που στέλνει την εξέταση των τεστ μοριακού ελέγχου στο Κέντρο Γονιδιωματικής. Το δείγμα του συγκεκριμένου ασθενούς, που επίσης δεν είχε ταξιδέψει, είχε μεγάλο ιικό φορτίο.
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σε χθεσινή ανάρτησή του ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να στηρίξει με 2,5 εκατ. λίρες την έρευνα για την μετάλλαξη του ιού. Πάντως η πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 28.9.2020 έως τις 2.1.2021, αναφέρει ότι η Β1.1.7 είναι 30% πιο μεταδοτική, χωρίς να προκαλεί πιο βαριά νόσο.