Κυριακή 25.07.2021
More

  5 ελληνικά νοσοκομεία συμμετέχουν σε μελέτη για θεραπεία αντισωμάτων

  Πρόκειται για πολυκεντρική μελέτη του μονοκλωνικού αντισώματος για τη θεραπεία του κορωνοϊού

  Πέντε νοσοκομεία της Ελλάδας θα συμμετέχουν σε μελέτη για ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο ενάντια στον κορωνοϊό, το κοκτέιλ που χορηγήθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο μήνες.

  Συγκεκριμένα, πρόκειται για πολυκεντρική μελέτη του μονοκλωνικού αντισώματος για τη θεραπεία του κορωνοϊού, της εταιρείας Regeneron, στην οποία θα λάβουν μέρος πέντε νοσοκομεία από την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

  Πρόκειται για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσφατα πήρε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Θυμίζουμε πως πρόεδρος της εταιρείας που χορήγησε το κοκτέιλ στον Αμερικανό πρόεδρο είναι ο ελληνικής καταγωγής, Τζορτζ Γιανκόπουλος.

  Ο Έλληνας πίσω από το φάρμακο για τον κορωνοϊό

  Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Γυμνάσιο των Επιστημών του Μπρονξ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το τμήμα Γιατρών και Χειρουργών και συνέχισε τις σπουδές του στη μοριακή ανοσολογία, όπου έλαβε και τιμητική διάκριση/υποτροφία, το βραβείο Lucille P. Markey.

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή παθογόνα, όπως είναι οι ιοί.

  Πώς λειτουργεί το κοκτέιλ αντισωμάτων ενάντια στον κορωνοϊό

  Η θεραπεία είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για να μπλοκάρουν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, ο οποίος και προκαλεί την ασθένεια Covid-19, αναφέρει η εταιρεία. Πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ, η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, αλλά και άλλους που παρέμεναν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Για την ώρα, το φάρμακο μοιάζει ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

  Το πειραματικό κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων είχε ήδη δοκιμαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου σε 275 ασθενείς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στα θετικά αποτελέσματα του σκευάσματος αναφερόταν τότε και ο επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ