Σάββατο 20.07.2024
More

  Αγέννητο βρέφος με οφειλές στην εφορία άνω των 10.000 ευρώ

  Η περιπέτεια της οικογένειας ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι

  Μία όχι και τόσο συνηθισμένη υπόθεση απασχόλησε τις τελευταίες ώρες το Ειρηνοδικείο Ρόδου, αφού έκανε δεκτό το αίτημα γονέων να κινήσουν για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου τους, τις διαδικασίες για την αποποίηση κληρονομιάς, εξαιτίας της οποίας το παιδί βρέθηκε χρεωμένο στην Εφορία με ποσό 10.000 ευρώ.

  Το τραγικό και παράλληλο αστείο αυτό γεγονός είναι ότι το παιδί θεωρήθηκε προσωρινός κληρονόμος της γιαγιάς του που απεβίωσε, προτού εκείνο γεννηθεί!

  Οι οφειλές «βαραίνουν» τους γονείς του παιδιού, ως κηδεμόνες του, και αφορούν κληρονομιά την οποία η σύζυγος και τα τέκνα της αποβιωσάσης, έχουν αποποιηθεί!

  Ευτυχώς… δικαιώθηκαν

  Σύμφωνα με τα όσα φέρνει στο φως η rodiaki.gr, η περιπέτεια της οικογένειας ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι με την ενημέρωση που είχε η 36χρονη μητέρα από την Εφορία για το χρέος του παιδιού της και χρειάστηκε να προσφύγει ακόμη και στη δικαιοσύνη προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει.

  Έτσι οι γονείς δια της δικηγόρου τους, προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Ρόδου καταθέτοντας εκπρόθεσμη αίτηση, προκειμένου να τους παρασχεθεί η άδεια να αποποιηθούν στο όνομα και για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου τους την κληρονομιά της γιαγιάς του.

  Παρά το γεγονός ότι η αίτηση κατατέθηκε εκπρόθεσμα κατά 5 χρόνια, το δικαστήριο αποδέχθηκε τον ισχυρισμό των γονέων ότι τελούσαν σε πλάνη, διότι κατά το χρόνο θανάτου της γιαγιάς, το ανήλικο τέκνο δεν είχε ακόμα γεννηθεί αλλά η μητέρα του βρισκόταν στον τρίτο μήνα της κύησης.

  Έτσι πλέον επιτρέπεται στους γονείς του παιδιού να κινήσουν όλες τις διαδικασίες ώστε να πάψει να υφίσταται το συγκεκριμένο χρέος.

  Η ειδοποίηση για το χρέος

  Αξίζει να σημειωθεί πως όλα ξεκίνησαν όταν στο τέλος Ιουλίου 2022 κοινοποιήθηκε στην 36χρονη μητέρα του παιδιού «ατομική ειδοποίηση καταβολής- υπερημερίας της ΑΑΔΕ με θέμα τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών».

  Με το έγγραφο αυτό ενημερώθηκε η 36χρονη ότι από έλεγχο που είχε γίνει στα μέσα Ιουλίου 2022 στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν οφειλές της, οι οποίες μάλιστα «κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, λόγω μη καταβολής τους εντός των νομίμων προθεσμιών».

  Ως αιτιολογία για τις οφειλές αυτές σύμφωνα με την ειδοποίηση της ΑΑΔΕ, είναι το γεγονός ότι η 36χρονη ασκεί γονική μέριμνα στο πεντάχρονο παιδί της το οποίο φέρεται να είναι προσωρινή κληρονόμος της γιαγιάς της που πέθανε όταν εκείνο ήταν αγέννητο!

  Στην ίδια ειδοποίηση αναφερόταν ότι το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 10.690 ευρώ και από αυτά, το ποσό των 5.793 αποτελεί το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της βασικής οφειλής, ενώ οι 4.898 ευρώ είναι προσαυξήσεις και τόκοι.

  Ωστόσο αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως τόσο η 36χρονη όσο και ο αδελφός και ο πατέρας της είχαν προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς της μητέρας τους, λίγους μήνες μετά το θάνατό της.

  Ειδικότερα, η γιαγιά απεβίωσε το Μάρτιο του 2017 και διαδοχικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, τα παιδιά και ο σύζυγός της προχώρησαν τις διαδικασίες και αποποιήθηκαν την κληρονομιά της.

  Τότε η 36χρονη ήταν έγκυος τριών μηνών στο παιδί της, για το οποίο ως κηδεμόνας η ίδια και ο σύζυγός της καλούνταν να καταβάλλουν το ποσό άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ!

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ