Πέμπτη 25.07.2024
More

  Αγίου Πνεύματος: Για τους εργαζόμενους είναι αργία- Πώς θα αμειφθούν όσοι δουλεύουν

  Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων

  Την Δευτέρα 13 Ιουνίου είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και θεωρείται ως αργία αλλά όχι επίσημη, άρα δεν καλύπτονται όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι.

  Αναλυτικότερα, είναι νομοθετημένη αργία για τις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους ενώ και στο Δημόσιο έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας. Εθιμοτυπικά του Αγίου Πνεύματος είναι αργία και για δημοσιογράφους και ραδιόφωνα ενώ εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά.

  Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

  Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

  Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους.

  Αν, παρότι η ημέρα έχει χαρακτηρισθεί ως πρόσθετη εορτή -αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει κατ’εξαίρεση, τότε οι υπάλληλοι για πλήρη απασχόληση δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, (δικαιούνται) ένα ακόμα ημερομίσθιο επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

  Σε ό,τι αφορά ωστόσο τη Θεσσαλονίκη με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστά τα καταστήματα σε όλη την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας.

  «Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθιερώθηκε ως τοπική αργία για τα εμπορικά καταστήματα στην ΠΚΜ, με βάση την υπ’αριθμ. οικ. 380081 (1068) απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση καλώντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εποπτεύσουν την αγορά, για την τήρηση της νομιμότητας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ