Πάνω από 300.000 πολίτες χρειάζεται να κάνουν την αναμνηστική δόση για να ισχύει η πιστοποίηση εμβολιασμού τους
Νέα δεδομένα στην πολιτική του εμβολιασμού και κατ΄ επέκταση στον σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, δημιουργία η αλλαγή στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Από τη Δευτέρα, 324.000 πολίτες, όπως υπολογίζονται, όσοι δεν πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση, δεν έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγειάς, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Ως τις Φεβρουαρίου, θα έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο δύο δόσεων και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πάντως ότι για όλους όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και θα μπορούν μέσα στις επόμενες 2 με 3 ημέρες να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση του εμβολιασμού.
Όπως ανέφερε επίσης, οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, ενώ από τους 5.820.000 δικαιούχους για την αναμνηστική δόση, την έχουν πραγματοποιήσει 4.960.000 και 146.000 έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα είπε ότι πάνω από 19,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν γίνει ήδη στην Ελλάδα και ότι το 70,3% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις.
Οι εργαζόμενοι
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αλλάζουν και τα δεδομένα για τους ελέγχους των εργαζομένων.
Για τις περιπτώσεις αυτές που δεν έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, υποχρεούνται σε διενέργεια ελέγχου δυο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης.
Επίσης, δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid tests οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη Πιστοποιητικού Νόσησης. Το Πιστοποιητικό Νόσησης εκδίδεται:
α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό Covid-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον θετικό έλεγχο.
Η είσοδος στη χώρα
Τέλος, όσοι έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εισέρχονται στη χώρα από τις 7 Φεβρουαρίου χωρίς υποχρεωτικό τεστ.
451 κρούσματα στα Ιωάννινα
Τα στοιχεία για την πανδημία τη Δευτέρα αναφέρουν 18.855 νέα κρούσματα, 109 νέους θανάτους και 549 διασωληνωμένους ασθενείς.
Στην Ήπειρο είχαμε: 110 κρούσματα στην Άρτα, 96 στη Θεσπρωτία, 451 στα Ιωάννινα και 132 στην Πρέβεζα.