Κυριακή 26.05.2024
More

  Πληρώνονται οι αναστολές σύμβασης του Ιανουαρίου

  Τι καταβάλλει ο ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ

  Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο περιλαμβάνεται στις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ την ερχόμενη εβδομάδα.

  Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο 2022 και τους καλλιτέχνες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον ίδιο μήνα μετά από υποβολή μονομερούς δήλωσης.

  Από τον e-ΕΦΚΑ την περίοδο 6-11 Φεβρουαρίου θα γίνουν μία σειρά από καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

  – 27,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

  και 13,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 36.485 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

  Από τον ΟΑΕΔ θα δοθούν:

  – 22 εκατ. ευρώ σε 58.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

  – 21 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

  – 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

  Διευκρινίσεις

  Διευκρινίσεις σε συνέχεια ερωτημάτων δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

  «1. Με τη διάταξη του άρθρου 170 του ν. 4876/2021, προβλέφθηκε ότι το ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 του ΟΑΕΔ για το 2021, καταβάλλεται ανεξαρτήτως του κλάδου των ημερών ασφάλισής τους κατά το έτος 2020, υπό την προϋπόθεση ότι έλαβαν το βοήθημα αυτό το 2019 ή το 2020. Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης έχει παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και ο ΟΑΕΔ ενημερώνει σχετικά όλους τους δικαιούχους.

  Συνεπώς, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους από τους δικαιούχους δεν έχουν εμφανιστεί στους ‘ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης’ τα ένσημα του 2020, κάτι που οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, που αναμένεται να διευθετηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

  2. Αναφορικά με τα ένσημα του 2021 για τους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στον τομέα του τουρισμού-επισιτισμού, κλπ, γνωστοποιείται ότι η διαδικασία εμφάνισης των ενσήμων στους ‘ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης’ ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Για ορισμένους δικαιούχους, λόγω αδυναμίας ταυτοποίησης των στοιχείων τους, καθώς και λόγω σφαλμάτων στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

  3. Όσον αφορά στα ένσημα του 2021 για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς, επαγγελματίες της τέχνης, κλπ, που κατέστησαν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μετά από υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης, η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

  Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων του έτους 2021, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται για τους δικαιούχους απώλεια του δικαιώματος λήψης του επιδόματος τακτικής ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγησή του.

  Επίσης, διευκρινίζεται ότι το υπουργείο θα μεριμνήσει, ώστε η καθυστερημένη εμφάνιση ενσήμων για τους μήνες του 2021 για τους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς δηλώσεις, να μην αποτελέσει εμπόδιο στη λήψη ασφαλιστικής ικανότητας.

  Για την πορεία της υποβολής των ΑΠΔ θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις επόμενες ημέρες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ