Πέμπτη 30.03.2023
More

  Άνοιγμα σχολείων: Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών -Τι συζητούν για μάσκες και self tests

  Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των ειδικών για τον κορωνοϊό σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου.

  Τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν και θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση τους τρόπους με τους οποίους θα επανεκκινήσει η λειτουργία των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της χώρας.

  Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων σχετικά με το εάν τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκες αλλά και για τα self tests, ωστόσο φαίνεται πως όλοι θεωρούν πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι ήπια.

  Πλεύρης: Τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα

  Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και αυτό που επιθυμούν είναι η λειτουργία τους να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα. «Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

  Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχή τεστ, είπε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουν το νόημα το οποίο είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα, συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία-, περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία, που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

  Παγώνη: Δεν υπάρχει λόγος για μάσκες στο άνοιγμα των σχολείων

  Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

  Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Παγώνη τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ότι «όλο το καλοκαίρι κανείς δεν βρισκόταν σε ”φούσκα”, τα παιδιά έπαιζαν με φίλους, με γνωστούς, πήγαν διακοπές και αγκαλιάζονταν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Τα κρούσματα πλέον έχουν μειωθεί. Οι δείκτες αυτή τη στιγμή μας επιτρέπουν να πούμε ότι τα παιδιά δεν έχει νόημα να βάλουν στις 12 Σεπτεμβρίου τη μάσκα, την ώρα που όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκες».

  Κεραμέως: Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα

  Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες, Κυριακή, στο Open, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων «η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

  Όσον αφορά για το πρωτόκολλο που θα ισχύει ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά», προσθέτοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ