Δευτέρα 27.06.2022
More

  Άνοιγμα σχολείων μετά το Πάσχα προτείνει ο Σαρηγιάννης

   Μοναδική εξαίρεση η Γ’ Λυκείου, λόγω Πανελλαδικών

  Την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα είχε στην πορεία της πανδημίας ένα ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων και σχολείων εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

  Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα κρούσματα και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, υποστηρίζοντας ότι «το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η οποία όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό “όπλο” που λέγεται σελφ τεστ και λειτουργεί καλά».

  Σχολιάζοντας τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι όπως είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, είναι και θέμα ανάγκης για την Γ’ Λυκείου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων. Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, υπογράμμισε ότι για τις υπόλοιπες τάξεις των σχολείων -δηλαδή πλην της Γ’ Λυκείου- «θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα. […] Μετά το Πάσχα, μέσα Μαΐου, αν δεν το κάνουμε πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θα έχουμε ακόμα ικανό βαθμό αποκλιμάκωσης, εκεί μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα flare up (έξαρση). Ουσιαστικά, θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

  Ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε ότι «θα έχουμε συνέχιση της αύξησης προφανώς μέχρι τα μέσα Απριλίου, με δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, ευελπιστώ εγώ προσωπικά, να λειτουργήσουμε καλά. Αυτό το στοίχημα με τα self tests, και λέω  στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κ.λπ. Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μία φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και -επικουρικά μόνο- να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί», σημείωσε.

  Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «μιλάμε για μια αύξηση που δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι, 25 Απριλίου, να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση».

  Για τα self tests, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη, να είμαστε ειλικρινείς. Το ”κλειδί” για να ”πιάσει” τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ