Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αντιδράσεις για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

    Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, με δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις να απαιτούν την άμεση απόσυρση του.  

    Το επίμαχο νομοσχέδιο με τον γενικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» τέθηκε σε διαβούλευση στις 4 Μαρτίου και περιλαμβάνει συνολικά 66 άρθρα που επιχειρούν να τροποποιήσουν το σύνολο σχεδόν της υπάρχουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας της χώρας.

    Στις 18 Μαρτίου, η διαβούλευση έκλεισε έχοντας όμως ήδη συγκεντρώσει 1579 σχόλια, κυρίως με αρνητικές αντιδράσεις από πλειάδα φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, που υπογράφουν ψήφισμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 6.000 πολίτες.

    Μερικοί από τους σημαντικότερους κινδύνους και ζητήματα που επισημαίνουν είναι η κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000, η απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων και η εκχώρηση του ελέγχου των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες.

    Στο διαδικτυακό κάλεσμα τονίζουν μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ».

    Όπως εξηγούν, «το νομοσχέδιο με τίτλο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

    1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

    2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

    3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

    4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών

    5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων

    6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

    7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

    Και καταλήγουν: «Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ, η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” στο σύνολό του».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ