Τετάρτη 07.12.2022
More

  Αντισώματα από το εμβόλιο τουλάχιστον για ένα έτος

  Την εκτίμηση ότι τα αντισώματα από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 θα κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος εκφράζουν Έλληνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών

  Οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, λαμβάνοντας ως δεδομένα αφενός το γεγονός ότι το 75% των Ελλήνων ασθενών που νόσησαν από την COVID-19 διατηρούν τα εξουδετερωτικά αντισώματα για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά το πρώτο σύμπτωμα, αφετέρου τα αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ για την ανοσολογική απόκριση των εμβολιασμένων, σύμφωνα με την οποία αυτοί αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολύ υψηλότερους ακόμη και από όσους νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία.

  Η σχετική εν εξελίξει μελέτη διεξήχθη από τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και στην οποία αρχικά συμμετείχαν 255 υγειονομικοί και 122 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών. Ολοι οι υγειονομικοί και το 90% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, πενήντα ημέρες μετά την πρώτη δόση είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε πολύ υψηλούς τίτλους, γεγονός που –όπως τονίζουν οι ειδικοί– «δείχνει ότι οι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους είναι σχεδόν μηδενική».

  Οπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, η έγκαιρη, βάσει των διαθέσιμων μελετών, δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως για τους πιο ηλικιωμένους. Το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων έναντι του ιού φαίνεται να είναι, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, πιο υψηλό στις γυναίκες και μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία».

  Οι υγειονομικοί που είχαν αντισώματα έναντι του ιού πριν εμβολιαστούν (συνολικά 31 άτομα), με την πρώτη δόση του εμβολίου ανέπτυξαν όλοι μία εβδομάδα μετά εξουδετερωτικά αντισώματα και διατήρησαν πολύ υψηλές τιμές σε αυτά πριν από τη δεύτερη δόση. Η χορήγηση δε δεύτερης δόσης σε αυτούς που είχαν εκτεθεί πριν από τον εμβολιασμό στον ιό, δεν προκάλεσε κάποια παρενέργεια.

  Παράλληλα, η μελέτη εξέτασε την ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό και ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το 40% των ασθενών δεν αναπτύσσει εξουδετερωτικά αντισώματα, καθώς πρόκειται για νοσήματα που από τη φύση τους συνοδεύονται από σοβαρή ανοσοκαταστολή, ενώ και οι θεραπείες που λαμβάνουν επηρεάζουν τη χημική ανοσολογική απόκριση.

  «Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών που δεν αναπτύσσουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Δεν γνωρίζουμε αν μια πιθανή τρίτη δόση του ίδιου ή άλλου εμβολίου θα ήταν αποτελεσματική. Μελέτες για την προληπτική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του ιού, κάθε μήνα, είναι σε εξέλιξη με στόχο την προφύλαξη αυτών των ασθενών», τονίζουν οι καθηγητές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ