Τρίτη 21.05.2024
More

  Απαγορευτικό απόπλου σε Αιγαίο και Ιόνιο εξαιτίας της κακοκαιρίας

  Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλούν οι βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, ενώ σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου για Αιγαίο και Ιόνιο.  

  Ειδικότερα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας ισχύει απαγορευτικό απόπλου για τα νησιά του Αιγαίου, από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού με πλοία κλειστού τύπου.

  Για τουλάχιστον μέχρι τις έξι το απόγευμα ισχύει το απαγορευτικό απόπλου, για τα δρομολόγια Ζακύνθου – Κυλλήνης και Πόρου (Κεφαλονιάς) – Κυλλήνης. Επίσης, «δεμένα» παραμένουν από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία ανοιχτού τύπου στα λιμάνια Κέρκυρας, Λευκίμμης και Ηγουμενίτσας.

  Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς, καλούνται να επικοινωνούν πριν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

  Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

  Οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα ενταθούν και στη διάρκεια της Κυριακής βαθμιαία θα επεκταθούν στα βόρεια και στη συνέχεια στα περισσότερα τμήματα της χώρας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

  Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες θα είναι έντονα στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο, ενώ από τις απογευματινές ώρες στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Θράκη και αργότερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

  Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

  Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη, με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα οκτώ μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα εννέα μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

  Οι νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, σύμφωνα με το EAA-meteo, θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

  Σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής θα φτάσει περίπου τα πέντε μέτρα, ενώ στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα φτάσει περίπου τα έξι μέτρα. Το «σημαντικό ύψος κύματος» είναι η μέση τιμή του ύψους (από την κοιλία ως την κορυφή) του ενός των υψηλότερων κυμάτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ