Κρίσιμο όπλο τα τεστ για την αναχαίτιση της πανδημίας
Βήμα βήμα γίνεται η προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η μεγάλη μεταδοτικότητα της «Όμικρον» στη χώρα μας με βασικό στόχο όπως είναι εύλογο, την αναχαίτιση του πανδημικού κύματος και την αποκλιμάκωση της έξαρσης.
Από τη μία πλευρά είναι η πλήρης δραστηριοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που σηματοδοτείται με την έναρξη των σχολείων από τη Δευτέρα και την εκπαιδευτική λειτουργία σε όλες τις βαθμίδες με το άνοιγμα των πανεπιστημίων και άλλων σχολών. Από την άλλη, είναι το ξεδίπλωμα των βασικών «όπλων» που είναι ο αυξημένος έλεγχος και τα τεστ κυρίως καθώς και η προσπάθεια που γίνεται για αύξηση των εμβολιασμών σε όλα τα επίπεδα.
Τα αυξημένα τεστ φαίνεται ότι θα αποτελέσουν και το επίκεντρο των πολιτικών και αυτής της εβδομάδας ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία διακοπής της μετάδοσης με περιορισμό των κρουσμάτων βάσει και των νέων πρωτοκόλλων που ισχύουν.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμα στο τι θα γίνει με τα νοσοκομεία και την πιθανότητα αυξημένων νοσηλειών αφού δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα όλο το εύρος των επιπτώσεων που θα επιφέρει η πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες όπως προκύπτει και από τη διεθνή εμπειρία. Τα στοιχεία των επόμενων ημερών θα δείξουν και την κατεύθυνση που θα πάρουν οι εξελίξεις.
Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού αφού ήδη καταγράφονται απώλειες λόγω νόσησης ή καραντίνας σε πολλούς υγειονομικούς.
85 θάνατοι
Τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν τη Δευτέρα 27.766, όμως αυξημένος ήταν ο αριθμός των θανάτων που έφτασαν τους 85 και 654 ήταν οι διασωληνωμένοι.
Στην Ήπειρο είχαμε 178 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 104 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 464 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 138 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Από το μέτωπο των εμβολιασμών διευκρινίσεις για τους εφήβους και τα παιδιά έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας, όπως εξήγησε. Σημειώθηκε ακόμα ότι παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.
Η προσπάθεια που γίνεται για αύξηση των εμβολιασμών είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και αφορά και την αύξηση του εμβολιασμού «ενισχυτικής δόσης» αλλά και τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα καμία δόση.
«Απάντηση» με ελέγχους και αύξηση των εμβολιασμών
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»