Παρασκευή 19.08.2022
More

  Απειλή για τους ανεμβολίαστους 40-60 ετών οι νέοι που «φέρνουν τον ιό απ’ τα νησιά»

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα της νόσου Covid-19, η οποία πλέον καλπάζει με 65,5% διασπορά στη χώρα, έχοντας γίνει βραχνάς για τους επιστήμονες και Νο1 απειλή για τους ανεμβολίαστους 40-60 ετών.

  Όπως, άλλωστε, είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα των ενηλίκων 40-60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδια τους».

  Και αυτό, διότι, όπως τόνισε «αυτό που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας», γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να διογκωθεί και η έξαρση της πανδημίας.

  Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι ένας στους τρεις στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν ακριβώς επειδή είναι γονείς παιδιών που θα γυρίσουν από τα νησιά. Για αυτό τον λόγο απηύθυνε έκκληση στους νέους να λάβουν μέτρα και κατά την επιστροφή τους ώστε να εμποδίσουν πιθανή διασπορά του ιού.

  Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή η διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

  Για ακόμη μία φορά η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική, αφού η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% πιο μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

  Άλλωστε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε κρούσει και εκείνος τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

  «Μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων, πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε και αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα δήλωσε μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60%-61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία, ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70%, πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», συνέχισε.

  «Καρότο και μαστίγιο» από την κυβέρνηση – Με πειθώ και υποχρεωτικότητα το άνοιγμα στους ανεμβολίαστους

  Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί και έναν από τους λόγους που οι ειδικοί και η κυβέρνηση απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για περισσότερους εμβολιασμούς.

  Με νέα ανάρτηση στο Twitter, ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Πέμπτης κάλεσε τους πολίτες «να χτίσουμε τείχος ανοσίας», για «να χαρούμε ξανά ό,τι μας έλειψε».

  Έκκληση Μητσοτάκη σε εκπαιδευτικούς: Εμβολιαστείτε

  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Κ. Μητσοτάκης παρότρυνε και τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

  «Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων. Ποια είναι η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εν μέσω πανδημίας; Η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για τον λόγο αυτό, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο σημαντικός. Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μία εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για τον λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Μητσοτάκης: «Αντιμέτωποι με πανδημία ανεμβολίαστων»

  Αργότερα κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας είπε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

  Η χώρα μας πάντως χθες έσπασε το «φράγμα» των 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

  Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα, η οποία ψηφίστηκε χθες βράδυ και πλέον κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε υγειονομικούς και υποχρεώνει εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε βεβαίωση νόσησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ