Σάββατο 16.10.2021
More

  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Μεγάλη η στρατηγική σημασία της Κρήτης για την Ανατολική Μεσόγειο

  Στη στρατηγική σημασία που έχει η Κρήτη για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

  Στη στρατηγική σημασία που έχει η Κρήτη για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά την κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Κόλπο της Σούδας μαζί με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ναύαρχο Ρόμπερτ Μπάουερ.

  Από σήμερα έως και την Κυριακή η Ελλάδα και το ΓΕΕΘΑ είναι οικοδεσπότες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία προεδρεύει ο Ναύαρχος Μπάουερ.

  Στις δηλώσεις που έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά την επίσκεψη στη Σούδα επισήμανε ότι η  στρατηγική σημασία της Κρήτης είναι μεγάλη για ολόκληρο το θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη γενικά, πρόσθεσε, «είναι μια πολύ σημαντική τοποθεσία που διευκολύνει στο έπακρο όλες τις δραστηριότητες που διεξάγουμε με όλους τους συμμάχους και συνεργάτες μας παγκοσμίως, δραστηριότητες που επικυρώνουν τον εκτεταμένο ρόλο της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της, έναν αξιόπιστο πάροχο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση της Σούδας είναι πλέον πιο συχνή από ποτέ, λόγω των ενισχυμένων αποστολών μας στο νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και θα γίνει πιο συχνή τις επόμενες μέρες».

  Μάλιστα, ο Στρατηγός Φλώρος σημείωσε ότι ακριβώς λόγω της στρατηγικής σημασίας της Κρήτης το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Άμυνας έχει κάνει σχέδια για την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη.

  «Επίσης, τα εθνικά και συμμαχικά κέντρα που λειτουργούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στον κόλπο της Σούδας έχουν μεγάλη σημασία για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας και της Συμμαχίας. Μόλις πέρσι η Ελλάδα δημιούργησε το νέο Ολοκληρωμένο Κέντρο Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας στην περιοχή, το οποίο έχει ήδη λάβει τη διαπίστευσή του από τις αρχές του ΝΑΤΟ. Το κέντρο είναι ήδη σε λειτουργία και ειδικεύεται σε πτυχές της αντι-βαλλιστικής άμυνας πυραύλων. Λειτουργώντας επίσης από το 2008, το ΝΑΤΟ Maritime Interdiction Operational Training Center έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και έχει κερδίσει μεγάλη προβολή και φήμη για τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους Συμμάχους και τους εταίρους του. Έχουμε παρόμοιες υψηλές προσδοκίες για το νέο μας Κέντρο Αριστείας».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ