Πέμπτη 22.02.2024
More

  Αύξηση στη θετικότητα του κορωνοϊού και του ιού της γρίπης

  Αύξηση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα η θετικότητα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

  Ειδικότερα την εβδομάδα 20-26 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν τα εξής:

  – Ιός SARS-CoV-2 και λοίμωξη Covid-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση, το ίδιο και ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95. Καταγράφηκαν 82 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

  Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Η υπο-παραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (44%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή XBB (32%) και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 (17%).

  Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 7 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

  – Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση. Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ δεν σημειώθηκε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι. Καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 290 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 277 (95,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 13 (4,5%) ήταν στελέχη τύπου Β από τα 275 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 19 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

  – Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) : Καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, η οποία αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.

  – Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Η θετικότητα παρουσίασε μείωση.

  Οριακή αύξηση στα λύματα των Ιωαννίνων

  Την εβδομάδα 08/2023, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 07/2023, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS- Co V-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δέκα (7/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποίηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε σε τρεις από τις δέκα (3/10) περιοχές πού ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ. Πτωτικές τάσεις δεν παρατηρήθηκαν σε αυτή την περίοδο αναφοράς. Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+47%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Αλεξανδρούπολη (+29%), στο Ηράκλειο (+23%), στην Αττική (+22%), στη Λάρισα (19%), στη Θεσσαλονίκη (+17%) και στα Ιωάννινα (+16%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (-7%), στο Βόλο (-2%) και στα Χανιά (+5%).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ