Τετάρτη 10.08.2022
More

  Χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια οι φοιτητικές εκλογές

  Ενιαίο ψηφοδέλτιο θα συγκροτείται πλέον για τις φοιτητικές εκλογές

  Πρόκειται για ρύθμιση με την οποία το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αποδυναμώσει το κομματικό στίγμα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα ΑΕΙ.

  Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα υπάρχει η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα». Η ρύθμιση είναι προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και αναμένεται να αποχρωματίσει κομματικά τις φοιτητικές εκλογές. Μεταξύ των πιθανών θετικών επιπτώσεών της είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος της μεγάλης μερίδας των φοιτητών για να ψηφίσουν, οι οποίοι τώρα απέχουν – τα ποσοστά της αποχής ετησίως κινούνται πάνω από 50%. Αλλωστε, ζητούμενο είναι η φοιτητική συμμετοχή στις διαδικασίες των ΑΕΙ. Ομως, για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο.

  «Η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση ενιαίου ψηφοδελτίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρο το οποίο θα μειώσει την επιρροή των κομματικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς αν συνδυαστεί και με την πολυπόθητη ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν απλοί και ανένταχτοι φοιτητές στα όργανα διοίκησης της σχολής τους, ο σκοπός των οποίων είναι κυρίως ακαδημαϊκός και όχι κομματικός», δήλωσε χθες στην «Κ» ο Βασίλης Αποστολόπουλος, φοιτητής στο Παν. Δυτικής Αττικής και επικεφαλής της Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών – ΠάΝΚΣ. Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το φοβικό υπουργείο Παιδείας δεν θα συγκρουστεί με το κατεστημένο, δεν θα εφαρμόσει ούτε αυτό το μέτρο στα πανεπιστήμια για να μην περιορίσει τη δυναμική και του δικού του κομματικού μηχανισμού στα πανεπιστήμια, δηλαδή της ΔΑΠ. Εξάλλου, παρόμοια ρύθμιση νομοθετήθηκε και επί Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ