Τι λένε οι ειδικοί για τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων
Η προειδοποίηση των ειδικών ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κορωνοϊό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία: συνολικά 11 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 39 ετών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Χθες έγινε γνωστό ότι ένας 19χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου. Πρόκειται για έναν ναύτη στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN. Τις τελευταίες ημέρες άλλοι δύο νέοι άνθρωποι- δύο 27χρονοι- χρειάστηκε να διασωληνωθούν, στην Αθήνα και την Πάτρα.
Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, συνολικά είναι 11 οι ασθενείς της ηλικιακής ομάδας 18-39 ετών- όλοι άνδρες- που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επιπλέον, 230 ασθενείς της ηλικιακής ομάδας 40-64 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η χώρα μας κατέγραψε δύο ακόμη «μαύρο» ρεκόρ χθες. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 519, ενώ άλλοι 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό μέσα σε 24 ώρες. Παράλληλα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα ηλικιακά χαρακτηριστικά χθες, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. «Η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημεία σταθεροποίησης στα αναμενόμενα για τον πληθυσμό επίπεδα», είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε ότι παραμένει εξαιρετικά χαμηλή η επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών, κατά την έξαρση του δεύτερου κύματος.
«Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει από αυτήν την ανάλυση, είναι ότι ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας, που σε αντίσταση των καιρών, ανθίσταται στη διάλυση των δεσμών μεταξύ γενεών. Ο ιός δείχνει ότι πέρασε στις αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20αρηδων–30ρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, καλώντας τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές με τους γηραιότερους συγγενείς τους.
Από την πλευρά της και η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είναι ευάλωτοι.
«Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε:
«Άλλωστε, βλέπουμε κάποιους 90άρηδες που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα ανθρώπους στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους να ασθενούν βαριά, να παλεύουν και καμιά φορά να χάνουν τη ζωή τους».