Παρασκευή 05.03.2021
More

  Πέρασε κατά πλειοψηφία η απόφαση για ΣΜΑ

  Εγκρίθηκε από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων, ο διεθνής διαγωνισμός με προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ για την επταετία

  Κατά πλειοψηφία, μετρώντας πάντως και απώλειες από εκπροσώπους στη διοίκηση του Συνδέσμου και εκτός της ΠΕ Ιωαννίνων, εγκρίθηκε από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων, ο διεθνής διαγωνισμός ανάθεσης εργασιών λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Ηπείρου, με προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ για την επταετία που φτάνει τα 37 εκ. σε βάθος δεκαετίας.

  Ουσιαστικά πρόκειται για μία απόφαση, η οποία αφενός ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την οριστική διάσπαση στο εσωτερικό του Συνδέσμου, επομένως και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, που θα αποτυπωθεί με την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών σύστασης νέου Φορέα σε επίπεδο Ιωαννίνων και αφετέρου για μία απόφαση, που σύμφωνα με όσους αντιδρούν, θα επιφέρει τεράστια κόστη στους πολίτες της Ηπείρου μέσω των ανταποδοτικών από την επόμενη κιόλας χρονιά.

  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο βήμα των μελών του ΔΣ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν της συνεδρίασης, είναι να ασκήσουν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επικαλούμενοι μία σειρά λόγων που όπως εκτιμούν, τούς δικαιώνουν εκ των προτέρων.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε προσπάθεια για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, στο πλαίσιο της εναλλακτικής που κατέθεσαν οι δήμοι της ΠΕ Ιωαννίνων, για μία βραχυχρόνια σύμβαση, ώστε να αποτυπωθούν τα πραγματικά μεγέθη στη μελέτη, που δεσμεύει τους δήμους της Ηπείρου σε βάθος 10ετίας, οι οποίες προσπάθειες όμως, που μεταφέρθηκαν από τον δήμαρχο Δωδώνης και πρόεδρο της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτση, έπεσαν στο κενό.

  Μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα κάποια επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου για το περιεχόμενο της απόφασης, και αν τελικά αυτή θα έχει κάποια αλλαγή ως προς το χρονικό πλαίσιο της σύμβασης, αλλά και σε κάποιους βασικούς όρους του διαγωνισμού.

  Η αποχή του δήμου Ιωαννιτών

  Ακολουθώντας την ίδια τακτική και με βασικό επιχείρημα ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη χρονική συγκυρία και χωρίς να έχουν γίνει γνωστά κρίσιμα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων, να φορτώνει με επιπλέον οικονομικά βάρη τους πολίτες, ο δήμος Ιωαννιτών, διά των τριών αντιδημάρχων κ.κ Αρλέτου, Βλέτσα και Πήχα απείχε της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

  Με επιστολή τους ζήτησαν την αναβολή συζήτησης του πρώτου θέματος που αφορά στο διαγωνισμό λειτουργίας των ΣΜΑ, επισημαίνοντας στην επιστολή, ότι ο δήμος Ιωαννιτών προτείνει την υπογραφή βραχυχρόνιας σύμβασης με τον ανάδοχο για τη λειτουργία των Σταθμών, η οποία και θα αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να προκύψει και το πραγματικό κόστος για τους δήμους.

  «Ο δήμος Ιωαννιτών είναι πρόθυμος για εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε σύγκλιση απόψεων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί τετελεσμένα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες του», αναφέρουν στην επιστολή τους οι τρεις αντιδήμαρχοι.

  Στο περιεχόμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, από τη δημοτική αρχή, επισημαίνεται η ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης για μείζονα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, εξηγείται όμως, ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά στο ενδεχόμενο λειτουργίας ενός νέου Φορέα σε επίπεδο ΠΕ Ιωαννίνων, κάτι που γίνεται σκόπιμα, όπως αναφέρεται.

  «Κύριο μέλημά μας είναι η μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και αβέβαιη εξέλιξη. Δεν αποτελεί στέρεο επιχείρημα η συμμόρφωση σε έναν σχεδιασμό που έγινε πριν από πολλά έτη κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες.

  Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λογική μιας μακροχρόνιας σύμβασης που δεν τεκμηριώνεται, ότι εξασφαλίζει οικονομία κλίμακας αλλά αντίθετα προτείνουμε μια βραχυχρόνια σύμβαση που θα εξασφαλίζει την ομαλή παράδοση του συνόλου των ΣΜΑ, την 6μηνη δοκιμαστική τους λειτουργία, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση προμήθειας, την επισήμανση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία και τη διαχείριση τους που θα καθορίσουν τους όρους μιας σύμβασης της λειτουργίας των ΣΜΑ.

  Τέλος, δηλώνουμε έτοιμοι για μια καλόπιστη συζήτηση και σύγκλιση απόψεων αλλά αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και κινήσεις τακτικής που επιβαρύνουν τους δήμους», αναφέρεται στην επιστολή.

  Ο δήμος Ζίτσας

  Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να απέχει από τη συνεδρίαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων εξηγεί ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή, την οποία κοινοποιεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Ηπείρου.

  Όπως αναφέρει στην επιστολή, η προτεινόμενη μελέτη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, επικαλούμενος την ανάλυση των στοιχείων που αναφέροντα στην ίδια μελέτη, όπως:

  «Το κόστος προσωπικού ανά Δήμο υπολογίζεται με τις ημέρες λειτουργίας των ΣΜΑ και όχι με τις ημέρες εργασίας δίνοντας πλασματικά στοιχεία που ανεβάζουν σε ορισμένους Δήμους κατά πολύ τη μισθοδοσία.

  Το κόστος κίνησης οχημάτων δεν υπολογίζεται με βάση την πραγματική αποτύπωση των χιλιομέτρων.

  Το κόστος παροχής υπηρεσιών που αγγίζει τις 500.000 είναι εξωφρενικό και πλασματικό αφού δεν αναλύεται επιμέρους.

  Όλα τα παραπάνω εξηγούν, γιατί η οικονομοτεχνική μελέτη που μας καταθέτετε φέρει την υπογραφή πολιτικού μηχανικού και τη θεωρεί τοπογράφος μηχανικός», αναφέρει ο κ. Πλιάκος στην επιστολή του.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ