Σάββατο 25.09.2021
More

  Διευκρινίσεις Τσιόδρα για τη χρήση μάσκας από μαθητές

  Λίγες ημέρες απομένουν για το «κουδούνι» της 11ης Μαΐου που θα φέρει πίσω στα σχολεία τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

  Λίγες ημέρες απομένουν για το «κουδούνι» της 11ης Μαΐου που θα φέρει πίσω στα σχολεία τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων και οι αρμόδιοι φορείς δίνουν οδηγίες προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

  Σχετικά με τη χρήση μάσκας στο σχολείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θέλει να λειτουργήσει κανένα από τα μέτρα προσωπικής προστασίας σαν αφορμή για στίγμα, για διάκριση, «ούτε για bullying στο σχολείο βεβαίως».

  «Η προαιρετική χρήση της μάσκας, από όσο ξέρω, έχει γίνει για τα σχολικά λεωφορεία, όχι για το περιβάλλον του σχολείου. Και είχε γίνει με αφορμή την πιθανότητα να εκτεθούν κάποιες ευπαθείς ομάδες που αφορούσαν οδηγούς και συνοδούς των παιδιών στα σχολικά λεωφορεία», ξεκαθάρισε.

  «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το θέμα. Μπορούμε να το επαναφέρουμε στην Επιτροπή, να συζητηθεί και αυτή η διάστασή του. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι κάποια από τα μέτρα που θα προτείνουμε, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντίθετα με τον τρόπο που αναφέρει. Αλλά δεν έχουμε εισηγηθεί τέτοιο μέτρο μέσα στα σχολεία. Έχουμε εισηγηθεί μέτρο προαιρετικής χρήσης μάσκας στα σχολικά λεωφορεία».

  Όσο για τα φροντιστήρια, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε χθες πως υπήρχε ισχυρή σύσταση από την Επιτροπή να συνεχίσουν να λειτουργούν διαδικτυακά με τηλεμάθηση και τηλεκπαίδευση, το οποίο ήταν κάτι πολύ σημαντικό για τη συνεχή λειτουργία των φροντιστηρίων και θεωρούμε ότι και σε αυτή τη φάση είναι πολύ καλό να συνεχίσει έτσι η δραστηριότητα αυτή.

  Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα οδηγό με 35 βασικά σημεία για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και ακολούθησε ο ΕΟΔΥ με αναλυτικές οδηγίες όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αλλά και για τους γονείς.

  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συμβουλεύει τους γονείς να προτρέψουν τα παιδιά τους να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που θα είναι αναρτημένες στα σχολεία και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής όπως εντός και εκτός αίθουσας:

  • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
  • Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

  2) Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

  3) Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ:

  -Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 2105212058

  -Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ