Παρασκευή 14.06.2024
More

  Δίωξη για πλημμελήματα στον Σύρο που μπήκε σε ναό με μαχαίρι

  Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

  Κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας στον άνδρα από τη Συρία, ο οποίος χθες μπήκε στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, έχοντας στην κατοχή του μαχαίρι.

  Σύμφωνα με τις αρχές ο κατηγορούμενος που προκάλεσε το επεισόδιο μέσα στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα, ήταν παράνομα στη χώρα και πρόσφατα είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο. Σε βάρος του 24χρονου Σύρου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη οπλοφορία, αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας.

  Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα ο 24χρονος έχοντας στο σακίδιό του μαχαίρι, μπήκε στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, φώναξε «Αλλαχού Ακμπάρ», που στα ελληνικά σημαίνει «ο Θεός είναι μεγάλος». Στάθηκε μπροστά από το μικρόφωνο την ώρα που έψαλλε η χορωδία της εκκλησίας, και στη συνέχεια συνελήφθη από άνδρες της ΟΠΚΕ που ειδοποιήθηκαν από το νεωκόρο του ναού.

  «Ανέβηκε στο ψαλτήρι πάνω πήρε τα βιβλία, γονάτισε εκεί και διάβαζε το Κοράνι. Άρχισε να φωνάζει Αλλαχού Ακμπάρ και αναγκάστηκα και πήρα το 100 τηλέφωνο», είπε ο νεωκόρος σε δηλώσεις του, συμπληρώνοντας πως «δεν ήταν επιθετικός, ήταν νευρικός».

  Για το επεισόδιο στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Παντελεήμονα, ο γ.γ Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής έκανε λόγο για απολύτως καταδικαστέο περιστατικό σε βάρος των ορθόδοξων χριστιανών. Συμπλήρωσε πως «η ελληνική αστυνομία για μια ακόμα φορά έπραξε το καθήκον της άμεσα και αποτελεσματικά».

  Πρόσθεσε επίσης ότι «η ορθόδοξη εκκλησία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που αναφέρονται αναλυτικά στις ετήσιες Εκθέσεις του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, είναι σταθερά και με διαφορά το πρώτο θύμα επιθέσεων στην Ελλάδα. Είναι, επίσης, η μοναδική θρησκευτική κοινότητα που δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση με στόχο την πρόκληση θυμάτων στις 27 Δεκεμβρίου 2018 (τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού από αναρχικούς στην είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα) και στις 21 Απριλίου 2020 (τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού από ακραίο θρησκόληπτο χριστιανό που δήλωσε «Πολέμαρχος του Θεού» στη μονή Πετράκη όπου στεγάζεται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος)».

  Ο Γιώργος Καλαντζής συμπλήρωσε ακόμα ότι «η ελληνική πολιτεία ήταν, είναι και ασφαλώς θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της ορθόδοξης εκκλησίας όπως και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και την ενεργή υποστήριξη των αξιών του αλληλοσεβασμού και του διαλόγου».

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ