Πέμπτη 13.05.2021
More

  Δολοφονία Καραϊβάζ: Καρέ καρέ τα βίντεο με τους εκτελεστές

  Το λάθος που μπορεί να τους στοιχίσει

  Τεράστιο όγκο υλικού συγκεντρώνουν στην ΕΛ.ΑΣ προκειμένου στη συνέχεια να το αξιολογήσουν και να αρχίσουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της άγριας δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

  Ηδη έχει ληφθεί βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας κατοικιών και καταστημάτων της περιοχής του Αλίμου, ενώ συγκεντρώνονται και άλλα από τη διαδρομή που ακολούθησε ο άτυχος δημοσιογράφος από τις εγκαταστάσεις του Star μέχρι το σπίτι του στον Αλιμο, οπότε και δολοφονήθηκε. Το σκούτερ μάρκας Beverly που χρησιμοποίησαν οι δράστες, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ έχουν μπει οι πινακίδες κλεμμένων σκούτερ Beverly του τελευταίου διαστήματος, καθώς θεωρείται πιθανό οι δράστες να έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο εξ αυτών, οπότε οι ειδικοί αναζητούν και υλικό από κάμερες ασφαλείας από εκείνες τις κλοπές, μήπως έχουν πιο καθαρή εικόνα των δραστών και αποκομίσουν πιο καθαρά τα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί προς το παρόν κάποιο καμένο δίκυκλο ή να έχει δηλωθεί πρόσφατη κλοπή μοτοσυκλέτας με αυτά τα χαρακτηριστικά.

  Οι δύο δράστες εικάζεται ότι είναι πολύ πιθανόν να χώρισαν σύντομα και είτε να φόρτωσαν το Beverly σε κάποιο βανάκι, είτε ο ένας εξ αυτών να επιβιβάστηκε σε κάποιο αυτοκίνητο και ο δεύτερος να συνέχισε μόνος τη διαδρομή του, μέχρι το σημείο όπου το εξαφάνισαν.

  Οι αστυνομικοί αναζητούν έντονα το συγκεκριμένο σκούτερ, όπως και υλικό από κάμερες ασφαλείας, προηγούμενων ημερών, που μπορεί να έχει πιάσει «ακάλυπτους» τους δράστες. Δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο δίτροχο να είναι κάπου «κουκουλωμένο», προκειμένου να καθυστερήσει ο εντοπισμός του. Αναζητούν επίσης υλικό από την πιθανή αλλαγή οχήματος διαφυγής, και επιχειρούν να εντοπίσουν την πορεία του δεύτερου οχήματος από εκεί και έπειτα.

  Επίσης στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει τα στοιχεία από το laptop του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και από το κινητό του τηλέφωνο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχθεί σφαίρα.

  «Πρόβες» δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ

  «Το υλικό που θα συλλέξουμε αναμένεται να είναι πολλά… terabyte. Μέσα από αυτό θα εξετάσουμε ύποπτες κινήσεις οχημάτων, πεζών κοντά στην κατοικία του Γιώργου Καραϊβάζ, αρκετές ημέρες πριν από την δολοφονία του» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί που χειρίζονται την σοβαρή υπόθεση.

  Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, έχοντας συλλέξει ένα πρώτο βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες, εκτιμούν ότι οι δολοφόνοι είχαν παρακολουθήσει τον δημοσιογράφο τις προηγούμενες ημέρες, είχαν χρονομετρήσει την διαδρομή του από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν έως το σπίτι του και ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή για να στήσουν την δολοφονική ενέδρα. Είναι σχεδόν βέβαιοι πως είχαν κάνει «προσομοιώσεις» της δολοφονίας, δεν αποκλείουν να επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ, κάποια από τις προηγούμενες ημέρες αλλά για άγνωστους λόγους δεν πέτυχαν τον θανατηφόρο σκοπό τους.

  Τους έγραψαν οι κάμερες πριν σκοτώσουν

  Σε υλικό από κάμερα ασφαλείας οικίας στην οδό Αγίου Δημητρίου στον Άλιμο, οι αστυνομικοί εντόπισαν το σκουρόχρωμο σκούτερ Beverly, στο οποίο επιβαίνουν οι δολοφόνοι. Η διέλευση του είναι 3-4 λεπτά πριν από την δολοφονία, και σε απόσταση περίπου 300-400 μέτρων από το σημείο που διαπράχθηκε. Αρμόδιοι αξιωματικοί, πιθανολογούν ότι οι δράστες κινούνται διαρκώς γύρω από το σημείο της δολοφονίας, προκειμένου να μην μείνουν σταθεροί, δίνοντας στόχο και γίνουν αντιληπτοί.

  Ο οδηγός του μαύρου Beverly, φορά ασημί κράνος με φιμέ τζάμι, μαύρο μπουφάν, τζίν παντελόνι και σκούρα παπούτσια. Ο συνεπιβάτης και εκτελεστής του δημοσιογράφου, μπλε σκούρο παντελόνι τύπου κάργκο, χακί μπουφάν με κουκούλα, σκουρόχρωμα παπούτσια, μπλε σκούφο και μαύρο περιλαίμιο μοτοσικλετιστή. Οι αστυνομικοί βλέποντας τις κινήσεις τους εκτιμούν πως μπορεί να έδρασαν μόνοι τους έχοντας παρακολουθήσει και διαπιστώσει ότι ο άτυχος δημοσιογράφος είχε σταθερές μετακινήσεις σε συγκεκριμένους χρόνους αναχώρησης και άφιξης. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε φύγει από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όταν είχε μιλήσει με τη σύζυγό του και της είχε πει ότι έρχεται σπίτι. Μέσω της Αττικής Οδού είχε φθάσει στον Άλιμο περίπου στις 14:25, πέφτοντας πάνω στην δολοφονική ενέδρα.

  Οι αστυνομικοί ερευνητές δεν αποκλείουν να υπήρχε συνεργός που τον ακολουθούσε και να έδωσε το «σύνθημα» στους δολοφόνους να βρίσκονται σε αναμονή ή να ειδοποίησε για τον χρόνο αναχώρησής του προκειμένου εκείνοι να υπολογίσουν σε πόση περίπου ώρα θα έφθανε για να κινηθούν, κάτι όμως που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

  «Βαλκάνιοι» εκτελεστές;

  Από το συγκεκριμένο βίντεο και από άλλα που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί, διαπιστώνουν ότι ο συνεπιβάτης και εκτελεστής μοιάζει να είναι σε ετοιμότητα και δεν αποκλείεται να έχει το όπλο με τον σιγαστήρα ανάμεσα στα πόδια του ακριβώς πίσω από τον οδηγό.

  Από την μεθοδολογία κινήσεων και δράσης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής διαπιστώνουν ομοιότητες με τον δολοφόνο του 47χρονου επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στις 31 Οκτωβρίου 2018 στο Πανόραμα Βούλας. Ο 31χρονος δολοφόνος από την Βουλγαρία, ο 35χρονος αδερφός του και ένας ακόμη συνεργός του, που συνελήφθησαν είχαν φθάσει 10 ημέρες πριν την διάπραξη της δολοφονίας στην χώρα για να παρακολουθήσουν τον στόχο τους και να κάνουν «πρόβες». Ο δράστης είχε προσεγγίσει το θύμα την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, είχε πυροβολήσει με πιστόλι που έφερε σιγαστήρα και όταν ο επιχειρηματίας επιχείρησε να διαφύγει συνέχισε να πυροβολεί και έδωσε την χαριστική βολή. Ο δολοφόνος είχε συλληφθεί λίγους μήνες αργότερα όταν είχε έρθει και πάλι στην χώρα μας ενδεχομένως για να εκτελέσει ένα νέο συμβόλαιο θανάτου.

  Με αυτά τα δεδομένα οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ να είναι «βαλκάνιοι» ενδεχομένως και από το ίδιο «γραφείο ενοικιαζόμενων εκτελεστών».

  Γι αυτό το λόγο θα εξελίξουν παράλληλα την ίδια μεθοδολογία ερευνών που είχε οδηγήσει τότε στην εξιχνίασή της. Θα ερευνήσουν διαμονές σε ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων και όχι μόνο, σε διαμερίσματα χρονομίσθωσης Airbnb, σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών πριν την δολοφονία. Επίσης θα αναζητήσουν στοιχεία από γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι, ενώ σταχυολογούν όλες τις αφίξεις-αναχωρήσεις από αεροδρόμια της χώρας όπως και ύποπτες εισόδους-εξόδους από τα χερσαία σύνορά μας.

  Το πιστόλι των 9ΜΜ που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος του Γιώργου Καραϊβάζ, είναι «καθαρό» όπως προέκυψε από το τμήμα Βαλλιστικής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Από τις 13 σφαίρες που έριξε ο εκτελεστής, όπως προέκυψε από την νεκροτομή που διενήργησε η ιατροδικαστής, οι 10 είχαν προκαλέσει τραύματα στο σώμα του άτυχου δημοσιογράφου. Έξι από αυτά στο θώρακα, δύο στο κεφάλι, ένα στο λαιμό, και ένα ακόμη στην παλάμη του χεριού του, δείγμα αυθόρμητης κίνησης να προστατευτεί.

  Τους ψάχνουν «ακάλυπτους»

  Πέρα από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι αστυνομικοί θα επεκτείνουν τον κύκλο των προσεγγίσεων στο επαγγελματικό, φιλικό, οικογενειακό περιβάλλον του Γιώργου Καραϊβάζ, θα καλέσουν ακόμη και τον δικηγόρο του. Θα αναζητήσουν από αυτούς στοιχεία και υποψίες τους από που θα μπορούσε να προέρχεται αυτή η ακραία ενέργεια αφαίρεσης ζωής, με ανάσυρση από την μνήμη τους περιστατικών ή αναφορών που τώρα πλέον έχουν σημασία.

  Επίσης οι Αρχές «ξεσκονίζουν» το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου μήπως εντοπίσουν… κοριό, τυχόν GPS που πρόδιδε τη θέση του στους εκτελεστές.

  «Εντολείς»… με αρχηγική έπαρση

  Ο τρόπος δράσης των δολοφόνων και η αναβάθμιση του επιπέδου του στόχου τους, οδηγεί τους αρμόδιους αξιωματικούς στην εκτίμηση πως οι «εντολείς» αυτής της αποτρόπαιας ενέργειας διακατέχονται από έπαρση για το «διάσημο» έγκλημα που διέπραξαν. Οι ίδιοι αξιωματικοί πιστεύουν, πως εντάσσεται σε μία προσπάθεια ανέλιξης «κάποιων» στην εγκληματική ιεραρχία αλλά δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες της ανταπόδοσης των… πυρών (back fire).

  «Μπορεί να έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους» λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της αστυνομίας, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με όλη την Ελληνική Αστυνομία, διέγειραν τα αντανακλαστικά ενός πολιτικού φάσματος σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ και μέλη της λεγόμενης Greek Mafia, μπορεί να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους σε ένα τέτοιο έγκλημα, καθώς η ενέργειά τους έστρεψε τα φώτα πάνω σε όλο το οργανωμένο έγκλημα και το έβγαλε στην επιφάνεια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ