Σάββατο 20.04.2024
More

    Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

    Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή μηνυμάτων sms σε γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών μέσω των οποίων θα ενημερώνονται για τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τεστ Παπανικολάου, HPV DNA τεστ, και εφόσον χρειαστεί κολποσκόπηση και βιοψία. Αποτελεί δε μαζί με τον εμβολιασμό των νέων έναντι του ιού HPV βασική δράση ώστε να πετύχει η χώρα μας τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εξάλειψη των νέων διαγνώσεων της συγκεκριμένης κακοήθειας έως το 2030.

    Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση δευτερογενούς πρόληψης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» και το οποίο κρίνεται κρίσιμο για τη διασφάλιση περισσότερων ετών υγιούς ζωής του πληθυσμού. Πόσο μάλλον όταν σχετικές έρευνες έδειξαν ότι την περίοδο 2018-2020 μία στις τέσσερις γυναίκες στη χώρα μας δεν είχε κάνει τεστ Παπανικολάου, μία στις δύο άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών έκανε αιματολογική εξέταση για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Ο καρκίνος του μαστού

    Η πρώτη δράση του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», που έλαβε την ονομασία «Φώφη Γεννηματά», ξεκίνησε το καλοκαίρι και αφορούσε εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό) σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών για τον καρκίνο του μαστού.

    Εως σήμερα έχουν διενεργηθεί 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα. Οι επόμενες δράσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν αρχές του 2023, αφορούν την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων με 5,5 εκατομμύρια δικαιούχους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως 70 ετών, που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ τους και των παραγόντων που αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (δωρεάν κολονοσκόπηση και 3,8 εκατομμύρια δικαιούχοι ηλικίας 50 έως 70 ετών).

    Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει εντός του 2023 και την έναρξη πιλοτικού προγράμματος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, με εξετάσεις χαμηλής ακτινοβολίας, σε επιλεγμένο πληθυσμό.

    Τις επόμενες δράσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οπως τόνισαν, στην Ελλάδα διαχρονικά ο τομέας της δημόσιας υγείας υστερεί και μόνο μέσα στην πανδημία ήρθε στο προσκήνιο. Και αυτό όταν όλα τα βιώσιμα συστήματα υγείας στο εξωτερικό έχουν και ισχυρή δημόσια υγεία.

    Στη χώρα μας το 75% των θανάτων οφείλεται σε καρδιαγγειακά και στον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό νοσήματα που μπορούν να προληφθούν. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουμε κατά μέσον όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας», σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη.

    Τρεις πυλώνες

    Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τρεις πυλώνες, που αφορούν την πρωτογενή πρόληψη με δράσεις για την παιδική παχυσαρκία, το κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα, τη δευτερογενή πρόληψη (προσυμπτωματικός έλεγχος) και την αναμόρφωση του συστήματος δημόσιας υγείας (αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ, αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης και δράσεις επικοινωνίας του κινδύνου).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ