Παρασκευή 19.04.2024
More

    Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

    Γι’ αυτό απαιτείται τήρηση των μέτρων, εμβολιασμοί και αύξηση της χρήσης μάσκας

    Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις 12.300 θανάτων μέχρι την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους τέσσερις μήνες.

    Τα πιθανά σενάρια προβλεπόμενων κρουσμάτων και θυμάτων του κορωνοϊού που αναπτύσσει το ινστιτούτο βασίζονται σε δεδομένα από κάθε χώρα και διαφοροποιούνται με βάση τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού – π.χ. το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της μάσκας.

    Εάν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν μέχρι τον Απρίλιο, το ινστιτούτο προβλέπει οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού να ανέρχονται σε 12.325 – περίπου 8.000 περισσότεροι από τώρα. Αυτή τη στιγμή, περί το 89% του πληθυσμού στη χώρα φοράει μάσκα, υποστηρίζει το ινστιτούτο, σημειώνοντας πως οι μάσκες μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης στο ένα τρίτο. Αν από τώρα μέχρι τον Απρίλιο το 95% του πληθυσμού φοράει μάσκα, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τις 11.528, ενώ αν γίνει πιο γρήγορα ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο προβλεπόμενος αριθμός είναι στις 11.722. Αν όμως τα μέτρα χαλαρώσουν, το ινστιτούτο προβλέπει την εκτόξευση των θανάτων στη χώρα – 19.107 έως τον Απρίλιο. Η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Αυστρία ο μέγιστος αριθμός προβλεπόμενων θανάτων είναι 15.482 μέχρι τον Απρίλιο, στο Βέλγιο είναι 26.790, στη Γαλλία οι θάνατοι προβλέπεται να διπλασιαστούν, ξεπερνώντας τις 125.000.

    Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το ινστιτούτο προβλέπει τόσο μεγάλη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω του ινστιτούτου, η χώρα έχει πάρει πολλά μέτρα από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα περισσότερα μέτρα, έχοντας κλειστά σχολεία, εστιατόρια, χώρους γυμναστικής, υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10, ενώ από τον Μάρτιο και μετά στη χώρα υπήρχαν σταθερά από 6 μέχρι 20 περιορισμοί, σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η μετακίνηση, ένας παράγων που έχει επηρεαστεί άμεσα από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%.

    Η διατήρηση των μέτρων φαίνεται να είναι κρίσιμη μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο. Αν η χρήση μάσκας γίνει ακόμα πιο διευρυμένη ή αρχίσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται, οι ημερήσιοι θάνατοι μπορεί να πέσουν στους 18 έως τον Απρίλιο. Εάν όμως υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, οι ημερήσιοι θάνατοι θα ανεβαίνουν σταθερά, φθάνοντας σε μια κορύφωση της τάξης των 196 θανάτων ημερησίως τον Μάρτιο.

    Επιστήμονες στην Ελλάδα, που μίλησαν χθες στην «Καθημερινή», ανέφεραν ότι η χαλάρωση των μέτρων είναι ευνόητο πως θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ είναι πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές, καθώς, με βάση το ινστιτούτο, αναμένονται 80-90 θάνατοι ημερησίως για τις επόμενες 90 ημέρες.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ