Πέμπτη 22.02.2024
More

  ΕΦΚΑ -Προσεχώς «ραβασάκια» για 50.000 μπλοκάκια

  Την πρώτη δόση των εισφορών θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου όσοι μισθωτοί διατηρούν και απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες

  Την πρώτη δόση των εισφορών θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου όσοι μισθωτοί διατηρούν και απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες στις περιπτώσεις που προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2021.

  Σύμφωνα με το διευκρινιστικό έγγραφο του ΕΦΚΑ  ήδη έχει σταλεί μέσω email ενημερωτικό σημείωμα σε περίπου 250.000 μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σχετικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης η οποία ολοκληρώνεται και θα ακολουθήσουν επιπλέον ενημερώσεις όπου απαιτηθεί.

  Με το έγγραφο  του e-ΕΦΚΑ δόθηκαν μεταξύ άλλων οδηγίες – διευκρινίσεις σχετικά,  με τη μεθοδολογία που ακολουθείται για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών κατά την τροποποίηση, καθώς και τις ενέργειες και τη διαδικασία που ακολουθούνται σε μηνιαία ροή και – μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης (6μηνο).

  Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εκκαθάριση μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό η χρεωστικό, ενώ σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, τα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν τον Δεκέμβριο θα αναφέρουν το οφειλόμενο ποσό, τον αριθμό των δόσεων και τις ημερομηνίες λήξης της προθεσμίας καταβολής.

  Επιπλέον εισφορές

  Από τον συνολικό αριθμό των παράλληλα απασχολούμενων ένας στους πέντε, περίπου 50.000, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ  για το 2021. Η αποπληρωμή θα γίνει σε πολλές δόσεις, ίσως πάνω από 8 για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές.

  Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι πιστωτικό, ο παράλληλα ασφαλισμένος θα ενημερωθεί για την διαδικασία επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων  μετά από συμψηφισμό τους με τυχόν υπάρχουσες οφειλές και πίστωση του ποσού προς επιστροφή στο δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό .

  Ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους να δηλώσουν εγκαίρως τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) σε περίπτωση που δεν το έχουν κάνει.

  Πάντως οι περισσότεροι παράλληλα ασφαλισμένοι δε θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον εισφορές, καθώς έχουν καλύψει το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

   Πότε προκύπτουν επιπλέον εισφορές

  Οι παράλληλα ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

  Επισημαίνουμε ότι, το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης τροποποιείται στις περιπτώσεις μεταβολών (π.χ ασφαλιστικών και επαγγελματικών ιδιοτήτων ασφάλισης, του χρόνου ασφάλισης μισθωτού, της ασφαλιστικής κατηγορίας επιλογής/κατάταξης του έτους αναφοράς, των μηνιαίων εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης από παράλληλη μισθωτή εργασία ή λόγω υπαγωγής στις διατάξεις της παρ. 9 άρθρου 39 του ν.4387/2016, όπως αυτές ισχύουν, κλπ.), οι οποίες επέρχονται εντός της χρονικής περιόδου που έχουν προσδιορισθεί οι δόσεις εκκαθάρισης (6μηνο).

  Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης (πέρας της τελευταίας δόσης εκκαθάρισης), ακολουθεί η τελική αποτύπωση και τακτοποίηση των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών που είχαν ενταχθεί σε εκκαθάριση.

  Ακολούθως μεταβολές που τροποποιούν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αναζητούνται ως χρεώσεις ή αποδίδονται ως πιστώσεις με την τρέχουσα εισφορά, κατά τα γνωστά. Εφόσον δεν υφίστανται τρέχουσες εισφορές (λόγω αναστολής έκδοσης ειδοποιητηρίων ή διακοπής της ασφάλισης), εκδίδεται το τρέχον ειδοποιητήριο με τα ανωτέρω ποσά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ