Τετάρτη 17.04.2024
More

  «Έφυγε» μια από τις τελευταίες εν ζωή θρυλικές γυναίκες της Πίνδου

  Σε ηλικία 102 έφυγε από την ζωή στον Πύργο μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες θρυλικές γυναίκες, που στάθηκαν στα βουνά της Πίνδου στο πλευρό του Ελληνικού Στρατού, κατά τον Πόλεμο του 1940.

  Λίγες ημέρες πριν τιμηθεί η μνήμη των πολεμιστών που αντιστάθηκαν στην Ιταλική εισβολή από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 και έγραψαν το τελευταίο μεγάλος Έπος του Ελληνισμού, «ταξίδεψε» κοντά τους η Αθηνά Τσιτσή – Παπαδοπούλου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα χωριά της Θεσπρωτίας και μεταπολεμικά δημιούργησε οικογένεια στον Πύργο.

  Για την συμμετοχή της στην πολεμική προσπάθεια προσκλήθηκε κατά καιρούς στην Ηλεία σε σχετικές εκδηλώσεις, δηλώνοντας «παρούσα» σε στιγμές μνήμης, όπως το ετήσιο Μνημόσυνο στην Μονή Φραγκοπηδήματος, ενώ το 2018 το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης την τίμησε για την προσφορά της (μαζί με τον αείμνηστο ξάδελφό της Βασίλειο Παπαδόπουλο) σε συγκινητική εκδήλωση στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας και του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις».

  Η νεκρώσιμος ακολουθία της θα γίνει την αύριο Τετάρτη στις 16.00, στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον Πλάτανο (Αχούρια Βαβουρίου) Θεσπρωτίας.

   

   

  Πηγή: ΕΡΤ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ