Παρασκευή 07.05.2021
More

  Εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες -Τι θα συνυπολογιστεί για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

  Ενημέρωση των ειδικών από το υπουργείο Υγείας

  Εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου, μετά από επτά εβδομάδες, παρουσιάζει η πανδημία, όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

  Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 1.496 νέα κρούσματα, 53 νεκρούς και 707 διασωληνωμένους. Σημειώνεται ότι χθες, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, διεξήχθησαν λίγο περισσότερα από 10.000 τεστ.

  Σταθεροποίηση της πανδημίας μετά από 7 εβδομάδες

  Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος, που όμως σημείωσε πως έχουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 2.500 υπολογίζεται ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες. Έτσι, σε όλη τη χώρα σημειώνονται 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή, στα 44 έτη.

  Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 23.500 και παρατηρείται σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, αλλά αυξητική τάση σε άλλες.

  Στο 6% ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

  Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε παρέμεινε σταθερός, στο 6%. «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως ακόμη περισσότερο οι ειδικοί παρακολουθούν τη θετικότητα σε τυχαία δειγματοληψία, δηλαδή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

  Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει πιεσμένη με κατά μέσο όρο 470 εισαγωγές την ημέρα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 5.000 ασθενείς στην επικράτεια, ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.

  Η Βάνα Παπαευαγγέλου έφερε ένα παράδειγμα από το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου εργάζεται, όπου, όπως είπε, παρατηρήθηκε ένα πρώτο δειλό μήνυμα αισιοδοξίας. «Στη χθεσινή εφημερία είδαμε μείωση των εισαγωγών σε 60 άτομα, ενώ ο μέσος όρος στο Αττικό τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν 90». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην αργία της 25ης Μαρτίου.

  Πιέζεται το ΕΣΥ και στη Θεσσαλονίκη

  Όπως είπε, αναμένουμε να πιεστούν και τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας όπου πλέον καταγράφονται 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται πως υπάρχουν 3.000 ενεργά κρούσματα, τα 2/3 εκ των οποίων εντοπίζονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη κλινών ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται στο 77%.

  Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε όμως ειδική αναφορά και στους θανάτους λόγω κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας. Τόνισε λοιπόν πως παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι μικρότερος του 5%.

  Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ ή απώλειας ζωής έχει μειωθεί λόγω της καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, αλλά και χάρη στη μείωση των ηλικιωμένων ασθενών λόγω του εμβολιασμού. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως «δεν υπάρχει αύξηση θανάτων σε μικρότερες ηλικίας κάτω των 65 ετών».

  Οι κακές συνήθειες που επιδεινώνουν την άμυνα έναντι του κορωνοϊού

  Ωστόσο, η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως συνήθειες όπως το κάπνισμα, αλλά και νοσήματα όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και κακή φυσική κατάσταση αυξάνουν τη φλεγμονή, αλλά και την θρόμβωση σε ασθενείς Covid. Η σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να ωφελήσει όλες τις ηλικίες σαν ένα πρόσθετο όπλο απέναντι στον κορωνοϊό.

  Τέλος, η επιτροπή ειδικών εξετάζει το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

  «Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, τα ατομικά τεστ που έρχονται και στην Ελλάδα. Μια φορά την εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ανθρώπων» είπε για την εισαγωγή των self test. Όπως είπε έτσι θα έχουμε έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση με στόχο της διακοπή μετάδοσης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ