Σάββατο 11.07.2020
More

  «Εισιτήριο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για 8 στους 10 υποψήφιους

  Λίγα 24ωρα απομένουν για την έναρξη των Πανελλαδικών, στις οποίες οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

  Οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι διαφορετικές, όχι μόνο εξαιτίας των νέων κανόνων που θα ισχύσουν για τη διεξαγωγή τους λόγω του κορωνοϊού. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ΑΠΕ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κυμανθεί γύρω στους 100.000, κάτι που σημαίνει ότι 8 στους 10 θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο «σύστημα Γαβρόγλου»- το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες 2020 και για τελευταία εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας- τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Ακόμη, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

  Πέρα από αυτές τις αλλαγές, η πανδημία του κορωνοϊού έφερε και άλλες τροποποιήσεις στις Πανελλαδικές. Η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων μετακινήθηκε, η ύλη μειώθηκε εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων, ενώ βέβαια θα εφαρμοστούν στα εξεταστικά κέντρα τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

  «Εισιτήριο» για τους 8 στους 10

  Έως τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των αριθμών των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων , καθώς λείπει ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται σε 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα).

  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα κυμανθεί περίπου στις 18.000. Κάτι που σημαίνει ότι περίπου 100.000 μαθητές θα μετάσχουν συνολικά στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970 (αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς), μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι και επιτυχόντες.

  Οι νέοι κανόνες

  Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες, αλλά προαιρετική για τους υποψήφιους.

  Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

  Επίσης, οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται. Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ και οι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή με το άνοιγμα των σχολείων. Δηλαδή, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

  Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

  Οι Πανελλαδικές θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων. Θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου και 30 Ιουνίου αντίστοιχα.

  Στη συνέχεια θα γίνουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Κακαβιά- 1.000 δείγματα το τριήμερο

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο τελωνείο της Κακαβιάς ξεκινά από σήμερα ελέγχους για κορωνοϊό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου

  Κ. Μητσοτάκης από Γέφυρα Πλάκας- Σύμβολο ενότητας με βάση το έργο

  Τη Γέφυρα Πλάκας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Τρία θετικά κρούσματα σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά

  Τα πρώτα "εισαγόμενα" θετικά κρούσματα κορωνοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και σε περιοχές της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων. 

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.