Δευτέρα 23.05.2022
More

  Εκτός ελέγχου οι φλόγες στα Βίλια, απειλούν σπίτια

  Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια

  Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στα Βίλια, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει πλέον δίπλα στα σπίτια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο οικισμός.

  Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, την τελευταία ώρα έχουν αλλάξει οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και πλέον το μέτωπο να κατευθύνεται προς τον οικισμό των Βιλίων. Στο μέτωπο επιχειρούν πυροσβεστικά ελικόπτερα και με στοχευμένες ρίψεις προσπαθούν να αποτρέψουν τις φλόγες από το να φτάσουν στα σπίτια.
  Ωστόσο, για την ώρα δεν υπάρχει εικόνα πως απειλείται άμεσα ο οικισμός, ώστε να δοθεί εντολή εκκένωσης.

  Η φωτιά που καίει εδώ και τρεις ημέρες, έχει κάνει στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα.

  Υπό πύρινη «πολιορκία» τα Βίλια

  Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, στελέχη της Πυροσβεστικής, ανέφεραν ότι το πιο ανησυχητικό μέτωπο είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα. Η φωτιά εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είχε απομακρυνθεί από τα Βίλια και οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης εστιάζονταν στο Παλαιοχώρι και στην Αγία Σωτήρα. Όμως αργότερα το μεσημέρι, η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλησιάζει επικίνδυνα τα Βίλια.

  Πέρα από τα κυρίως μέτωπα υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν το νωρίτερο δυνατόν, προτού πέσει το σκοτάδι και σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια.

  Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη

  Στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000 (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ηδη, πάντως, από εκείνη την εκτίμηση έχουν περάσει αρκετές ώρες, κάτι που σημαίνει ότι οι φλόγες συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χθες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει. Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς, έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ