Πέμπτη 09.12.2021
More

  Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν

  Τι εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για παιδιά 12 έως 15 ετών

  Ανοιχτό θέμα για την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού παραμένει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου.

  Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά».

  Όπως σημείωσε, ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί «δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα». Εφόσον αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, προσέθεσε αναφέροντας ότι η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις όσον αφορά το ζήτημα αυτό, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών.

  Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τα παιδιά εμβολιάζονται με τα εμβόλια αυτά, με την αποτελεσματικότητα να αγγίζει το 100% όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη. Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο.

  Πάντως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως επειδή η μελέτη έγινε σε σχετικά μικρό αριθμό παιδιών «δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει πιθανές και σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

  Οι παράγοντες

  Αναφερόμενη στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του προκειμένου να εμβολιάσει τα παιδιά, είπε ότι είναι, η νόσος -η οποία είναι ήπια για τα παιδιά- η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

  Η έγκριση του ΕΜΑ

  «Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να μπορεί να διαμορφώνει μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

  Όπως είπε η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης covid-19. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο εμβολιασμός δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός στο υπουργείο Υγείας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ