Παρασκευή 02.12.2022
More

  Ένα εμβόλιο για τις παραλλαγές Γουχάν και Όμικρον

  Αύριο ξεκινάει στη χώρα μας η χορήγηση αναμνηστικής δόσης

  Αύριο ξεκινάει στη χώρα μας η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την COVID-19 και τα οποία παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης με την παραλλαγή Ομικρον ΒΑ.1.

  Από χθες το απόγευμα ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια και τα οποία προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ατομα που έχουν ήδη προγραμματίσει να λάβουν αναμνηστική δόση με κάποιο από τα αρχικά εμβόλια για την COVID-19 έχουν το δικαίωμα να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους ώστε να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο και το οποίο αναγράφεται στην πλατφόρμα ως ΒΑ.1.

  Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγείται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή έπειτα από νόσηση. Οπως επισήμανε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

  Ενδεικτικά ανέφερε ότι συστήνεται αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών, ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και παιδιά 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων παθήσεων, επαγγελματίες υγείας και άτομα που διαβιούν με ανοσοκατεσταλμένους. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει εάν θα χορηγείται αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια και σε άτομα που έχουν ήδη κάνει τέταρτη δόση του εμβολίου.

  Οπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, τα επικαιροποιημένα εμβόλια που έχουν ήδη παραληφθεί από τη χώρα μας (400.000 δόσεις έως και χθες) είναι διδύναμα και παρέχουν προστασία έναντι του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2 (της Γουχάν) και του στελέχους Ομικρον ΒΑ.1. Προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών έχουν καταδείξει ότι αυξάνουν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού και έναντι των υποπαραλλαγών της Ομικρον ΒΑ.2, ΒΑ.2.7 και ΒΑ.5.

  Παράλληλα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι παραλαβές των εμβολίων και τα οποία έχουν προσαρμοστεί ώστε να παρέχουν προστασία έναντι του αρχικού στελέχους καθώς και των στελεχών Ομικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Η έγκριση για τη χορήγηση αυτών των εμβολίων στην Ε.Ε. αναμενόταν να δοθεί χθες το απόγευμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, προτρέποντας τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά να προγραμματίσουν τώρα την αναμνηστική δόση και να μην περιμένουν τα νέα εμβόλια έναντι της ΒΑ.4 και της ΒΑ.5. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα περισσότεροι από 7.600.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους για την COVID-19 και 5.845.000 έχουν κάνει και αναμνηστική δόση. Περισσότεροι από 550.000 πολίτες έχουν κάνει και δεύτερη αναμνηστική δόση.

  Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην επικείμενη εποχική έξαρση της γρίπης, τονίζοντας ότι ενδέχεται να έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Υπενθύμισε ότι ήδη τα σχετικά εμβόλια βρίσκονται στα περισσότερα φαρμακεία της χώρας και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για σοβαρή νόσηση από γρίπη να μην αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, ο οποίος θα πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ