Πέμπτη 15.04.2021
More

  Ενημέρωση Μαγιορκίνη – Χαρδαλιά για τον κορωνοϊό

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

  Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 346 νέα κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 210 στην Αθήνα. Ανακοίνωσε επίσης ότι 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο ενώ 77 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι.

  Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ανέφερε πως για μια ακόμη ημέρα, η Αττική παρουσιάζει έξαρση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς από τις 346 νέες μολύνσεις, 210 εντοπίζονται στην Περιφέρεια.

  Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης πως ο αριθμός των διασωληνωμένων, 77 σήμερα, παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη τάση. Ο καθηγητής επανέλαβε πως τα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελούν τα σημεία όπου η πανδημία ήταν ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο κύμα και επανέρχεται απειλητικά και στο δεύτερο.

  Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού

  Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σε υψηλότερο των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης. Μάλιστα τόνισε πως ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων έχει φτάσει τους 5, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

  Ωστόσο, ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχει μια επιβράδυνση της μεταδοτικότητας, η οποία σχετίζεται με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στον κορωνοϊό.

  Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε εκ νέου πως η επίδρασή των πιο πρόσφατων μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κατ’ αρχήν από τον νέο αριθμό διαγνώσεων.

  Συστάσεις για περιορισμό μετακινήσεων σε άνω των 65 ετών

  Οι ειδικοί συστήνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 τον περιορισμό μετακινήσεων, ενώ όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης οι συγγενείς τους οφείλουν να θεωρούν εαυτούς ως ασυμπτωματικούς στον κορωνοϊό και να λειτουργούν αναλόγως.

  Σε μια αναφορά που φαίνεται πως απηχούσε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως δεν βρισκόμαστε κοντά σε νέο lockdown, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως προκρίνονται από την επιτροπή μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Όπως είπε, σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων.

  Ο καθηγητής παρέθεσε την εκτίμηση του Αμερικανού συναδέλφου του Άντονι Φαουτσι που για το θέμα τόνισε πως, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού θα πρέπει είτε να κλείσουν τα μπαρ, είτε να κλείσουν τα σχολεία.

  Κατανοητή η κόπωση από την πανδημία του κορωνοϊού

  Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην πόλωση που δημιουργεί η παρατεταμένη κόπωση από την πανδημία. Ο καθηγητής συνέστησε υπομονή και συμπόνοια προς τους συνανθρώπους μας.

  «Να μην επιτρέψουμε στους φόνους μας να μας οδηγήσουν σε φανατισμό» είπε και θύμισε πως έχει αποδειχθεί πως όσες φορές οι τεχνικές παρεμβάσεις έρχονται σε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις κουλτούρας, η κουλτούρα πάντα νικάει.

  Σημειώνεται ότι μπορεί τα κρούσματα στην Αττική να βρίσκονται στο «κόκκινο», ωστόσο όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο iefimerida.gr δεν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε εκεί» και σημείωσαν ότι «τα μέτρα ισχύουν από χθες, θα πάμε σε lockdown πριν εφαρμοστούν;».

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ