Τετάρτη 29.05.2024
More

  Έως 20% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Κράκεν» του κορωνοϊού – Την καλύπτουν τα εμβόλια

  Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ως προς την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού XBB.1.5, αποκαλούμενη και «Κράκεν», η οποία έχει επικρατήσει ήδη στην Αμερική.

  Όπως σημείωσε ο ίδιος, «αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά στη Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες, έκανε ένα μικρό “κύμα” εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική».

  Σχετικά με τα χαρακτηριστικά τής νέας υποπαραλλαγής, ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Στη αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ό,τι είχαμε αρχικά φοβηθεί».

  «Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά  στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά  και για αυτή την υποπαραλλαγή» πρόσθεσε.

  Συγκεκριμένα, τόνισε ο κος Βασιλακόπουλος:

  «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που, ναι, καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι παράλογα ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε».

  Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Κίνα και την αυθεντικότητα των στοιχείων που δημοσιεύονται, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «το στοίχημα διεθνώς –και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος– είναι να βρούμε εγκαίρως καινούργια πιθανά στελέχη που θα “γεννηθούν” στην Κίνα. Και λέω ότι θα “γεννηθούν” εκεί γιατί  ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, δε φαίνεται πως προς το παρόν κυκλοφορούν νέα στελέχη που δεν ξέρουμε» σημείωσε ο ίδιος.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ