Κυριακή 14.08.2022
More

  Επέστρεψε στην «βάση» του το θρυλικό μαχητικό αεροσκάφος Spitfire

  Η τελετή υποδοχής του εμβληματικού αεροσκάφους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας

  «Σήμερα, βρίσκεται μπροστά μας μία θρυλική πτητική μηχανή, ίσως το πιο φημισμένο πολεμικό αεροσκάφος που πέταξε ποτέ», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την τελετή υποδοχής του θρυλικού αεροσκάφους Spitfire, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 1η Ιουνίου, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι.

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones0

  Το πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας ξεκίνησε την πορεία του πριν λίγες ημέρες από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντιζι προσγειώθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και αργότερα έφτασε στο Τατόι.

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones2

  Αναφερόμενος στην επιστροφή του θρυλικού αεροσκάφους στην Ελλάδα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επεσήμανε ότι «το Spitfire «επιστρέφει εδώ όπου ανήκει, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας και θα αποτελεί το κόσμημα του Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας. Και μάλιστα, όχι στατικά, αλλά έχοντας δυνατότητα πτήσης. Για να πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια θυμίζοντας σε όλους μας την πλούσια ιστορία των ελληνικών πτερύγων που υπερασπίζονται με επιτυχία τους γαλάζιους ελληνικούς ουρανούς».

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones4

  Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν το Spitfire εν δράσει, καθώς πραγματοποιήθηκε πτήσης επίδειξης, που περιελάμβανε εντυπωσιακούς ελιγμούς.

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones6

  Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η παρουσία στην εκδήλωση του απόστρατου πιλότου Κωνσταντίνου Χατζηλάκου, που διανύει το 101ο έτος της ηλικίας του και είχε πετάξει με το θρυλικό αεροσκάφος -πριν από επτά δεκαετίες – στους ελληνικούς ουρανούς.

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones8

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones10

  Με μέριμνα του ιδρύματος «Ίκαρος» τέσσερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας -δύο ιπτάμενοι και δύο μηχανικοί- θα μεταβούν σε λίγες ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να εκπαιδευτούν στον χειρισμό και τη συντήρηση του ιστορικού αεροσκάφους.

  Αεροσκάφος – θρύλος

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones12

  Σημειώνεται ότι τα πρώτα Spitfire παρελήφθησαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1943 στη Μέση Ανατολή εξοπλίζοντας αρχικά την 335 Μοίρα και την 336 Μοίρα.

  Στην Ελλάδα έφτασαν τον Νοέμβριο του 1944 στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το τότε αποκαλούμενο Χασάνι. Αξιοποιήθηκαν για περίπου μία δεκαετία- κυρίως ως εκπαιδευτικά- ενώ αποσύρθηκαν το 1953.

  Σήμερα, λιγότερα από 100 αεροσκάφη τέτοιου τύπου βρίσκονται σε πτητική κατάσταση παγκοσμίως.

  epestrepse-stin-vasi-toy-to-thryliko-machitiko-aeroskafos-spitfire-eikones14

  Σειρά παίρνει το T6 Harvard

  Η συνεργασία του ιδρύματος «Ίκαρος» με την Πολεμική Αεροπορία επεκτείνεται, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να επιστρέψει στους ουρανούς ένα άλλο εμβληματικό αεροσκάφος της δεκαετίας 1940 – 1950.

  Ο λόγος για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος T6 Harvard. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία εναπομείναντα αεροσκάφη αυτού του τύπου, το οποίο εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.

  Το αεροπλάνο θα μεταφερθεί στη Μεγάλη Βρετανία όπου θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και θα επανέλθει σε πτητική κατάσταση.

   

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ