Σάββατο 28.01.2023
More

  Επιστολή φορέων στον Μητσοτάκη για το ενεργειακό κόστος

  Σειρά προτάσεων για τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία υπέβαλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με επιστολή που απέστειλαν σήμερα οι επικεφαλής 9 βιομηχανικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ).

  Αν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τονίζουν ότι η ένταση της ενεργειακής κρίσης είναι πλέον τέτοια που δημιουργεί μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση στις επιχειρήσεις σε όλη την Ε.Ε.

  Ασκούν παράλληλα κριτική στην ευρωπαϊκή ηγεσία, τονίζοντας ότι ενώ σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ευρώπης ακολουθούν μία «επιθετικά» υποστηρικτική βιομηχανική πολιτική, «η Ευρωπαϊκή Ένωση (προς το παρόν τουλάχιστον) περιορίζεται σε κενές ανακοινώσεις για βιομηχανική στρατηγική, ενώ επιμένει σε τιμωρητικές πολιτικές που απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας (ιδίως ενεργοβόρου) βιομηχανίας και αντιστρατεύονται τους ίδιους τους κλιματικούς της στόχους».

  Στις προτάσεις των βιομηχάνων περιλαμβάνεται η αλλαγή του μοντέλου στήριξης με τον καθορισμό μιας τελικής τιμής – στόχου. Για να επιτευχθεί αυτοί οι βιομηχανικές οργανώσεις προτείνουν επίσης και την προσαρμογή των επιδοτήσεων αντί για το εφαρμοζόμενο μοντέλο ανακοίνωσης μέτρων στήριξης σε περίπου μηνιαία βάση που «οδηγεί – κατά τους εκπροσώπους της βιομηχανίας – σε αδυναμία έστω και βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης του τελικού ενεργειακού κόστους».

  Προτείνεται, ακόμη, η άρση των εμποδίων για την εφαρμογή των διμερών συμβολαίων PPAs (Purchase Power Agreements) που αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις, διευκόλυνση επιχειρήσεων στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεων σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα (αγορά νέου εξοπλισμού, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών, ψηφιοποίηση και χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας).

  Σε σχέση με τα δίκτυα, η βιομηχανία ζητά αναβάθμιση των υποδομών για καλύτερη ποιότητα ηλεκτροδότησης και διασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για νέες συνδέσεις ΑΠΕ. Επισημαίνεται επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2021 έχουν αυξηθεί >150% οι Χρεώσεις Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) χωρίς ταυτόχρονα να έχουν μειωθεί οι ΥΚΩ. Γι’ αυτό προτείνεται η άμεση επαναφορά των χρεώσεων στα προ κρίσης επίπεδα για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, καθώς και μείωση των ΥΚΩ βάσει των διασυνδέσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

  Τέλος, στην επιστολή αναγνωρίζεται πάντως «η συνεχής προσπάθεια της πολιτείας για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις», με πρωτοβουλίες όπως τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, η συνεχής πίεση στην ΕΕ και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων στην ενεργειακή κρίση, η εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ, η προώθηση πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι προσπάθειες για ταχεία έγκριση του νέου σχήματος αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών, η αναγνώριση της σημασίας εξεύρεσης αποτελεσματικού μηχανισμού αντιστάθμισης του υπέρμετρου ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ