Δευτέρα 22.07.2024
More

  Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών η Ιουλία Τσέτη

  Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής από το πανεπιστήμιο Πάτρας αναγορεύθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η κα Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ και υποψήφια πρόεδρος του Συνδέσμου στις επικείμενες εκλογές.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Τσέτη αναγορεύεται για δεύτερη φορά σε Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής, καθώς η πρώτη επιτιμοποίηση, είχε πραγματοποιηθεί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 14 Ιουνίου 2022.

  Τόσο το ΕΚΠΑ, όσο και το πανεπιστήμιο Πατρών, αποτελούν δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως. Το ΕΚΠΑ συγκαταλέγεται στην θέση 220 μεταξύ 800 πανεπιστημίων παγκοσμίως και το παν. Πατρών, 4ο σε όλη τη χώρα και στην θέση 533 μεταξύ 12.000 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως.

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης»  του παν. Πατρών, στην οποία αναγορεύθηκε Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής η κυρία Ιουλία Τσέτη, έχουν αναγορευθεί Επίτιμοι Διδάκτορες πέντε Νομπελίστες, μεταξύ των οποίων και ο James Watson, ο ερευνητής που αποκωδικοποίησε την διπλή έλικα του DNA.

  Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κα Τσέτη, αναφέρθηκε στο προσωπικό της επιστημονικό και επιχειρηματικό ταξίδι, στη σημασία των βιοεπιστημών για τη δημόσια υγεία και την καθημερινότητα όλων μας, στην αφοσίωσή της στην έρευνα και τη νέα γενιά – μέσα και από το εμβληματικό Ίδρυμα «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» που έχει δημιουργήσει και στηρίζει με γενναίες υποτροφίες τους νέους επιστήμονες. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη διασύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία και ειδικότερα με τον κλάδο του φαρμάκου, καθώς και την αδήριτη ανάγκη η βιομηχανία να χρηματοδοτεί τα ερευνητικά προγράμματα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ασθενείς μέσα από νέες καινοτόμες θεραπείες, αλλά και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής τους.

  «Η σημερινή μου αναγόρευση ως Επίτιμη Διδάκτορας, τιμά και σφυρηλατεί αυτήν ακριβώς τη διασύνδεση και αποτελεί τεκμήριο του διαλόγου του Πανεπιστημίου με τη Φαρμακοβιομηχανία», επεσήμανε η κυρία Τσέτη και συνέχισε:

  «Εντός των αμφιθεάτρων και των εργαστηρίων, μέσα στις σελίδες των ακαδημαϊκών βιβλίων και στη διάρκεια των διαλέξεων ή εργαστηριακών ασκήσεων, αποκαλύπτονται οι πρώτες πηγές της γνώσης, μεταδίδονται ερεθίσματα, αποκτώνται εμπειρίες, αποκαλύπτεται ο ρόλος του Επιστήμονα Υγείας – φαρμακοποιού, και σφυρηλατείται ο “επιστημονικός χαρακτήρας” των νέων φοιτητών.

  Άλλωστε, εντός της Φαρμακοβιομηχανίας μπορούν οι ιδέες που “γεννήθηκαν” στους χώρους των εργαστηρίων, να “πάρουν σάρκα και οστά”, να βρουν πρακτική εφαρμογή και εν τέλει, αυτός ο διάλογος Πανεπιστημίου-Βιομηχανίας να συντελέσει στη δημιουργία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, σε ένα βήμα προς την βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής κάποιου συνανθρώπου μας.

  Οφείλουμε να επιδιώκουμε συνεργασίες ανάμεσα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τη Φαρμακοβιομηχανία μέσα από έργα και πρωτοβουλίες που θα φέρουν τον φοιτητή στη θέση να εφαρμόσει στην πράξη τις θεωρητικές του γνώσεις, να “μεταφράσει” το ερευνητικό έργο σε ορατό θεραπευτικό αποτέλεσμα στη ζωή ενός ασθενούς ή και σε απτό προϊόν της παραγωγής ενός εργοστασίου».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ