Τρίτη 23.04.2024
More

  Έρχονται 200.000 vouchers των 150 ευρώ για επιδότηση διακοπών

  Οι νέες παροχές του «Τουρισμός για Όλους»

  Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η έναρξη του νέου προγράμματος επιδότησης διακοπών «Τουρισμός για Όλους» που σχεδίασε το υπουργείο Τουρισμού.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, το φετινό «Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι με μια πολύ απλή διαδικασία και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα μπορέσουν να εκδώσουν μια άυλη, ψηφιακή, προπληρωμένη κάρτα, ύψους 150 ευρώ. Το voucher των 150 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμονή σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο ή κατάλυμα, ενώ περιλαμβάνονται και τα ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

  Το προηγούμενο πρόγραμμα -που ήταν και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού για το 2020 και το 2021- ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο στόχος για φέτος ήταν διπλός: α) να εξασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια από αυτά τα οποία απορροφήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές και β) να επιτευχθεί η επέκταση του προγράμματος.

  Η αύξηση της επιδότησης κατά 10 εκατ. ευρώ -για το 2022 ανέρχεται σε 30 εκατ. ο προϋπολογισμός- ανακοινώθηκε στις 27 Απριλίου, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπ. Τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε κατά 25% η κατά κεφαλήν επιδότηση -από τα 120 στα 150 ευρώ, ενώ εξασφαλίστηκε η επέκταση του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2025.

  Πότε ανοίγει η πλατφόρμα -Μέσω του vouchers.gov.gr οι αιτήσεις

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Τουρισμός για Όλους» για τις αιτήσεις ανοίγει εντός των επόμενων ημερών -μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου- και η άυλη ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους από τον Ιούλιο (οπότε και αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα) μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

  Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω του vouchers.gov.gr. (όπως και για τα υπόλοιπα προγράμματα) και κάθε πολίτης θα χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet, την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης e-mail.

  Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

  Το ατομικό εισόδημα ορίζεται από τις 16.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα από τις 28.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνει κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί. Ειδική αυξημένη επιδότηση (σχεδόν στο 100%) προβλέπεται, επίσης, για ΑμεΑ (ειδικά για ΑμεΑ, μέχρι πέρυσι η επιδότηση ήταν έως 120 ευρώ και φέτος το ποσό θα ανέλθει στα 200 ευρώ).

  Η εγγραφή γίνεται μέσω της πλατφόρμας «Τουρισμός για Όλους» και καθώς οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι, η τελική επιλογή για τις 200.000 που πληρούν τα κριτήρια, θα γίνει με ηλεκτρονική κλήρωση.

  Πώς λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα του «Τουρισμός για Όλους»

  Την άυλη ψηφιακή κάρτα, κάθε δικαιούχος την «ξοδεύει» -για ανέπαφες πληρωμές- όποτε και σε όποιον πάροχο επιθυμεί. Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα ο δικαιούχος να χρησιμοποιήσει το ποσό των 150 ευρώ εφάπαξ, μπορεί όμως να «σπάσει» το συνολικό ποσό και να το χρησιμοποιήσει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με όποιον τρόπο επιθυμεί.

  Για παράδειγμα, μπορεί να δαπανήσει 60 ευρώ για τη διαμονή του σε κάποιο κατάλυμα κατά τους θερινούς μήνες και το υπόλοιπο ποσό να το χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό το φθινόπωρο, τον χειμώνα ή και την επόμενη άνοιξη. Έτσι, το πρόγραμμα συμβάλει και στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

  Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στον αριθμό των διανυκτερεύσεων -αρκεί το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ- ούτε υπάρχει περιορισμός στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει κάποιος να «σπάσει» το e-voucher (κουπόνι).

  Σε επόμενη φάση, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και τα τουριστικά πρακτορεία, εφόσον ξεπεραστούν τα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων.
  Επειδή το πρόγραμμα φέτος έχει σχεδιαστεί με νέα δομή και μορφή, δεν προβλέπεται παράταση για e-vouchers που δεν χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι.

  Στα συν, και η ειδική μέριμνα που έχει ληφθεί προκειμένου η επιχείρηση να πληρώνεται άμεσα και κανείς να μην ταλαιπωρείται με χαρτιά, κατάθεση δικαιολογητικών και όλη τη σχετική γραφειοκρατία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ