Δευτέρα 02.08.2021
More

  Έρχονται αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση

  Το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η Ν. Κεραμέως

  Οι νομοθετικές ρυθμίσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και όπως σημειώνει το υπουργείο, «επιχειρείται συνολική αναδιάρθρωση ενός ιδιαίτερα υποβαθμισμένου έως σήμερα τομέα της εκπαίδευσης».

  Το νομοσχέδιο αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

  Άξονας 1: Ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (πχ Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ). Όπως ανέφερε σχετικά η υπουργός, ο σχεδιασμός γίνεται «για πρώτη φορά, με διακριτά επίπεδα προσόντων, σε εφαρμογή και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, προς αποφυγή επικαλύψεων δομών και υπηρεσιών».

  Άξονας 2: Η άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης με την αγορά εργασίας, με την  «ουσιαστική», όπως ανέφερε η υπουργός, συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό τους και σε κεντρικό και σε  περιφερειακό επίπεδο.

  Άξονας 3: Η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, αρχικής και συνεχιζόμενης, σε επίπεδο δομών, διαδικασιών,  προγραμμάτων σπουδών και πιστοποίησης.

  Σημειώνονται μεταξύ άλλων:

  Η καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  το οποίο αναπτύσσεται στα επίπεδα 3 (Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης και Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ), 4 (Επαγγελματικά Λύκεια και τα Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών  Επαγγελματικών Γυμνασίων Λυκείων)  και 5 (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, κατ’ αντιστοιχία με εκείνα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

  Η Ίδρυση 15 Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, ύστερα από εισήγηση των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά  Εργασίας, με πρόβλεψη για σταδιακή επέκταση σε εθνική εμβέλεια εντός 4ετίας. Οι μαθητές (απόφοιτοι Γυμνασίου) εισάγονται στα  Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. με βάση τον βαθμό του Απολυτηρίου.

  Το νομοσχέδιο, πρόκειται να τεθεί σε δημόσια  ηλεκτρονική διαβούλευση προσεχώς.

  «Η μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης στοχεύει στη στενότερη σύνδεσή τους με τις  ανάγκες της αγοράς εργασίας και την παροχή ποιοτικής επαγγελματικής διεξόδου και ουσιαστικών προοπτικών», δήλωσε η κ. Κεραμέως.

  Όπως είπε, κεντρική στόχευση του νομοθετήματος είναι «η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, από λύση ανάγκης για λίγους,  να καταστεί συνειδητή επιλογή για πολλούς και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ