Πέμπτη 17.06.2021
More

  Εργασιακό νομοσχέδιο: Δικαίωμα αποσύνδεσης για τους υπαλλήλους σε τηλεργασία

  Τι αλλαγές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

  Το δικαίωμα να αποσυνδέεται από τον υπολογιστή ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε τηλεργασία, μόλις λήξει το ωράριό του ρυθμίζει με διάταξη το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr, το κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στην τηλεργασία εμπλουτίστηκε με νέα διάταξη, που θα ρυθμίσει το δικαίωμα της αποσύνδεσης, ώστε ο τηλεργαζόμενος να μην είναι υποχρεωμένος να απαντά σε τηλέφωνα και email εκτός ωραρίου και να είναι καλυμμένος από τον νόμο. «Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης», αναφέρεται ρητά.

  Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά ότι το εργασιακό πλαίσιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο, καθώς η τηλεργασία θα συνεχιστεί.

  Το ωράριο εργασίας αναμένεται να συμφωνείται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς περιορισμούς για την κατανομή του 8ώρου μέσα στην ημέρα (μπορεί να είναι συνεχόμενο ή σπαστό, χωρίς «πλαφόν» για τη διάρκεια των διαλειμμάτων κ.λπ.).

  Η τήρηση του ωραρίου αναμένεται να ελέγχεται online με ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «Εργάνη ΙΙ» και θα εφαρμοστεί και στην τηλεργασία.

  Η ίδια διάταξη προβλέπει και άλλες ρυθμίσεις, όπως ότι ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του αλλά και ότι η τηλεργασία παρέχεται με μορφή πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ