Τρίτη 07.02.2023
More

  Έτσι θα κάνουμε Πάσχα: Ο οδικός χάρτης άρσης των μέτρων

  Γκάγκα: Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται

  Στο πώς θα εορταστεί το Πάσχα φέτος αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

  Βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στη χώρα σχετικά με τον κορωνοϊό, αν και, όπως επισημάνθηκε στην ενημέρωση, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Γι’ αυτό και το φετινό Πάσχα θα εορταστεί με μέτρα, προσέχοντας τις επαφές στα τραπέζια, φορώντας μάσκες και κάνοντας self test.

  Την ενημέρωση άρχισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την πορεία της πανδημίας.

  «Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται. Έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οπότε φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Ο καιρός φτιάχνει και νομίζω πως φτιάχνει και το κέφι μας, κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

  Συνεχίζοντας, επισήμανε: «Ξεκινάμε σε μια καινούρια κανονικότητα, που μπορούμε να την προχωρήσουμε και τα πράγματα να είναι πραγματικά καλά. Άρα, να ευχηθώ σε όλους καλό Πάσχα. Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί, αλλά ας χαρούμε λίγο τους δικούς μας, την εποχή, αλλά με μάσκες στο συγχρωτισμό».

  Παπαευαγγέλου: Με μάσκες και self test το Πάσχα

  Σημαντική ύφεση παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάννα Παπαευαγγέλου, η οποία είπε ότι μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα. Ο δείκτης Rt, όπως τόνισε, βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η O2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.

  Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από την μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από covid σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών.

  Όπως είπε η κ. Παπαευγγέλου, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για covid είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ covid είναι επίσης κατειλημμένες, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με covid αλλά όχι από covid».

  Επίσης, σύμφωνα με τελευταία μελέτη από το Ισραήλ, φαίνεται ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προστατεύει κατά 68% από νοσηλεία και κατά 74% από θάνατο.

  «Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε η καθηγήτρια κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς «αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό. Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα».

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι αυτονόητο ότι η μάσκα θα παραμείνει σε χώρους συγχρωτισμού όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι υγειονομικές δομές και τα σχολεία, τονίζοντας πως «δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης».

  Μαγιορκίνης: Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός

  «Η επιδημία στον κόσμο δείχνει σαφή ύφεση. Με 503 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,2 εκατ. θανάτους μέχρι σήμερα. Οι νέες διαγνώσεις εντός της τελευταίας εβδομάδας έχουν μειωθεί κατά 20%, καθώς καταγράφηκαν 0,9 εκατομμύρια μολύνσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

  Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Διαγνώσεις κάτω από το εκατομμύριο είχαμε να δούμε από τις αρχές του κύματος της Όμικρον. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν σημαντικά, κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.000 θάνατοι ανά ημέρα. Η μείωση των θανάτων συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την αρχή της πανδημίας».

  Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή: «Και στην Ευρώπη συνεχίζεται η εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά της νόσου, καθώς παρατηρήθηκε 18% μείωση στις μολύνσεις και κατά 6% στους θανάτους. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 3,1 εκατ. διαγνώσεις και 10.400 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Οι 40 από τις 47 χώρες της Ευρώπης δείχνουν μείωση στη διαφορά, ενώ μόλις σε τρεις χώρες υπάρχει σημαντική επιδείνωση (πάνω από 30%). Αντίστοιχα, σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε 16 χώρες».

  Στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικότατα, κατά 27%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση, κατά 4%, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ήδη σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ μειώθηκε κατά 10% και στις απλές κλίνες κατά 18%. Καθώς βλέπουμε μια μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να ενισχύεται το σενάριο ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση τις επόμενες ημέρες».

  «Ωστόσο», προειδοποίησε «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού. Το σενάριο αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες, έως μηδενική, και γι’ αυτόν τον λόγο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. Ακόμη και οι πιο διστακτικοί έχουν προχωρήσει να εμβολιαστούν, μια διαδικασία που έχει πλήρη ασφάλεια και τη συστήνουμε σε όλο τον κόσμο».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ