Πέμπτη 18.04.2024
More

  Φώκιες κολυμπούσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου (βίντεο)

  Ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας στην Κρήτη είναι μικρός αλλά αποτελεί συχνό φαινόμενο να τις συναντήσει κανείς.

  Δύο φώκιες έκαναν νωρίτερα σήμερα την εμφάνισή τους στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλώντας χαρά σε όσους βρέθηκαν μπροστά στο θέαμα.

  Οι φώκιες απαθανατίστηκαν σε βίντεο, να κολυμπούν στο λιμάνι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας στην Κρήτη είναι μικρός αλλά αποτελεί συχνό φαινόμενο να τις συναντήσει κανείς. «Αν και στην Κρήτη ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας είναι μικρός, εντούτοις πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς φώκιες μπορούμε να συναντήσουμε σε όλη την ελληνική επικράτεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ωκεανογράφος και μέλος της ερευνητικής ομάδας στη MOm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Οδυσσέας Παξινός.

  Στην ιστοσελίδα της ομάδας, αναφέρονται αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς σε περίπτωση που συναντήσει φώκια είτε στη στεριά είτε στο νερό. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως σε περίπτωση που κάποιος δει φώκια την ώρα που κολυμπάει δεν πρέπει να πανικοβληθεί, να κάνει απότομες κινήσεις ή να την πλησιάσει καθώς αυτός είναι ο χώρος της. Σε περίπτωση ωστόσο που τη δει στη στεριά, όπου όπως εξηγείται από τη MOm αυτό συμβαίνει την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή όταν ξεκουράζονται, επίσης καλό θα ήταν να κρατηθούν οι αποστάσεις.

  Τονίζει δε ότι μία φώκια μπορεί να έχει βγει στη στεριά λόγω τραυματισμού. Εκεί συνιστάται να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων και να κληθεί το Λιμενικό ή η ομάδα Διάσωσης της MOm ώστε να φροντίσουν το ζώο. Οι μεσογειακές φώκιες όπως επισημαίνεται στην σελίδα τους, δεν είναι επιθετικά ζώα. Ωστόσο όπως και κάθε ζώο, αν αισθανθούν ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά.

  @manolisstefanakis

  ♬ πρωτότυπος ήχος – Manolis Stefanakis

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ