Τετάρτη 10.08.2022
More

  Φωτιά στα Βίλια: Κάηκαν κτίσματα εκτός οικισμού–Λεωφορεία σε ετοιμότητα για εκκένωση

  Η φωτιά που μαίνεται στα Βίλια για 3η συνεχόμενη μέρα εξακολουθεί να απειλεί το χωριό με τις φλόγες είναι σε μικρή απόσταση. 

  Η φωτιά νωρίτερα ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό. Ωστόσο, λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα άλλαξε η φορά του ανέμου και μια νέα αναζωπύρωση άρχισε να απειλεί πάλι το χωριό. Ήδη κάηκε ένα κτίσμα και απειλούνται σπίτια εκτός του οικισμού.

  Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

  Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

  Έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

  Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

  Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για την πολιτική προστασία, Βασίλης Κόκκαλης παραμένει στο τραπέζι εισήγηση για προληπτική εκκένωση των Βιλίων αν χρειαστεί. Ήδη υπάρχουν λεωφορεία έτοιμα να απομακρύνουν τους κατοίκους.

  Μιλώντας νωρίτερα στο newsit.gr ο Χρήστος Στάθης, Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας είπε: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είχαμε μια ύφεση το πρωί και φαινόταν ότι θα πάει καλά και τώρα ξαφνικά έχουμε τεράστια αναζωπύρωση. Πρέπει όλα τα εναέρια να έρθουν εδώ. Εκπέμπουμε SOS. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στις κατοικίες».

  Στο σημείο επιχειρούν 370 πυροσβέστες, 130 οχήματα, 11 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

  Νωρίτερα περιγράφοντας την κατάσταση η Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια είπε ότι η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό. Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ