Σάββατο 13.08.2022
More

  Φωτιές: Στα Βίλια φτάνουν οι φλόγες-Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός

  Μάχη για να ελεγχθεί η φωτιά στην Κερατέα

  Φωνή αγωνίας από τον πρόεδρο της κοινότητας Βιλίων, Κώστα Μακρυνόρη – «Στα δυο χιλιόμετρα από τα Βίλια οι φλόγες» – Καλύτερη η κατάσταση τώρα στην Κερατέα – Έφτασαν σε σπίτια οι φλόγες στη Συντερίνα Κερατέας – Εντολές για εκκενώσεις οικισμων από νωρίς το μεσημέρι – Καταγγελίες για εμπρησμούς και στις δυο περιοχές
  Σε πλήρη εξέλιξη βρισκεται η μαχη των δυνάμεων της πυροσβεστικής, με επίγεια και εναέρια μέρα, για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων που μαίνονται από το απόγευμα της Δευτερας σε Βίλια και Κερατέα.

  Οι δυο φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και συνεχίζουν να καίνει ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες για την οριοθέτηση – αρχικά – και τον έλεγχό τους.

  Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κατάσταση στα Βίλια παραμένει δύσκολη, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση και του οικισμού Βενίζα.

  Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από  τα Βίλια», ζητώντας ενίσχση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος.

  Στην Κερατέα υπάρχει βελτίωση και αισιοδοξία για την οριοθέτηση του μετώπου, αν και υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, έχει όπου οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

  Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι εστίες είναι αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο έδειχνε τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.

  Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε, ήταν να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

  Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

  keratea_fwtia5
  keratea_fwtia4

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ