Τετάρτη 22.09.2021
More

  Γαργαλιάνος: Όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο περισσότερο θα κινδυνεύουν και παιδιά

  Για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άλλα μέτρα που θα εξετάσει η επιτροπή των ειδικών μίλησε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

  Για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άλλα μέτρα που θα εξετάσει η επιτροπή των ειδικών μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

  Ερωτηθείς για τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, ο κ. Γαργαλιάνος εξέφρασε αρχικά την πεποίθηση ότι χρειάζονται νέα μέτρα, καλώντας άπαντες να περιμένουν τις αποφάσεις της Επιτροπής.

  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων είπε ότι αν υπήρχε αυτοσυγκράτηση πιθανώς να είχαμε αποφύγει τους νέους περιορισμούς στην Αττική, τονίζοντας όμως ότι είναι «δύσκολο να κλείνουν τα ρολά στις 18:00 με τόσο πληθυσμό στην Αττική».

  Ακολούθως, ο κ. Γαργαλιάνος μίλησε για τις μεταλλάξεις, λέγοντας ότι «το βρετανικό στέλεχος είναι εδώ, και μεταλλάξεις μπορεί να γίνουν σε κάθε χώρα». Γι’ αυτό, ειδικά για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτείται εντός 24-48 ωρών να κάνουν μοριακό τεστ (pcr) και ακολούθως να παραμένουν σπίτι για μία εβδομάδα, ενώ, ανάλογα με τα συμπτώματα, να παρακολουθούνται εκ νέου, επισήμανε.

  Τα αυξημένα κρούσματα θέτουν σε κίνδυνο και τα παιδιά

  «Τα μέτρα είναι μάσκα, αποστάσεις και να μη βγαίνουμε έξω άνευ λόγου, ενώ είναι σημαντική η ιχνηλάτηση για να ξέρουμε το ποσοστό των μεταλλάξεων», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, ενώ στη συνέχεια σχολίασε την τραγική είδηση του θανάτου της 16χρονης από τη Θήβα.

  «Οσο αυξάνουν τα κρούσματα… Λέμε ότι τα παιδιά αποτελούν το 2% ή το 0,1%. Δεν θα υπάρξει ένα (σ.σ.: όσο αυξάνονται τα κρούσματα); Είναι θλιβερό, αλλά αναμενόμενο. Μας σοκάρει όλους όταν λέμε για 15, 9 ή 6 ετών. Είχαμε νοσηλείες στο πρώτο κύμα, αλλά δεν είχαμε θάνατο (σ.σ.: παιδιού). Είναι σοκαριστικό για όλους τους ανθρώπους, αλλά για τα παιδιά υπάρχει μια άλλη ευαισθησία», σημείωσε.

  Στην ερώτηση αν θα ισχύσουν μέτρα όπως το «όχι» της Ιταλίας και της Γαλλίας στο εμβόλιο της Οξφόρδης για τους άνω των 55 και 65, αντίστοιχα, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος ανέφερε ότι αναμένεται να θεσπιστεί «ταβάνι» και στην Ελλάδα, αλλά επέμεινε ότι τον τελικό λόγο έχει η αρμόδια επιτροπή.

  Ερωτηθείς, τέλος, για το ρωσικό εμβόλιο, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος μίλησε για πολύ καλά δεδομένα και υποστήριξε «γιατί όχι να μην έρθει η κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ