Τρίτη 04.10.2022
More

  Γώγος: Δεν αποκλείεται το σαββατοκύριακο να δούμε 2.000 κρούσματα κορωνοϊού

  «Κατά πάσα πιθανότητα η Θεσσαλονίκη θα μπει στο “κόκκινο”, δύσκολη η κατάσταση»

  Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα να φτάσουν τα 2.000 το Σαββατοκύριακο, ενώ μίλησε για τα νέα μέτρα που εξετάζει η επιτροπή των ειδικών.

  «Δυστυχώς η δυναμική της αύξησης που υπάρχει αυτές τις ημέρες μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα. Για αυτό πρέπει να δούμε αυτή τη στιγμή το θέμα πιο αποφασιστικά, να αποκλείσουμε τη διεύρυνση του αριθμού, γιατί θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη συνέχεια και δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω», υπογράμμισε ο κ. Γώγος, μία ημέρα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.547 κρούσματα στη χώρα μας.

  «Δεν αποκλείεται το σαββατοκύριακο να δούμε 2.000 κρούσματα», ανέφερε μάλιστα ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη- όπου εντοπίστηκαν 384 νέες μολύνσεις- δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η περιφερειακή ενότητα θα μπει στο «κόκκινο».

  «Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλή. Πιέζεται ιδιαίτερα το σύστημα υγείας. Υπάρχουν πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, αρχίζουν να πιέζονται και οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά πάσα πιθανότητα θα μπει στο επίπεδο 4 γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη εκεί, υπάρχει μεγάλη διασπορά», τόνισε ο κ. Γώγος.

  Σε ερώτηση για το αν επαρκούν τα μέτρα που προβλέπονται στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο καθηγητής σημείωσε: «Αν υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση, τα μέτρα θα φτάσουν. Το κακό είναι ότι δεν έχουμε 100% συμμόρφωση, το είδαμε τον προηγούμενο καιρό. Υπάρχει ένα θέμα με τα σημεία συνωστισμού, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ θα προσφέρει πολύ η επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης».

  Όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα που εξετάζουν οι ειδικοί, ο κ. Γώγος απάντησε πως δεν αποκλείεται ο περιορισμός του ωραρίου για την εστίαση (κλείσιμο από τις 9 μ.μ.), με στόχο να ελαττωθεί η συγκέντρωση του κόσμου.

  «Το αποτέλεσμα της χρήσης μάσκας θα πρέπει να το δούμε ως τη Δευτέρα. Αν συνεχίζονται αυτοί οι αριθμοί, δεν μπορεί αυτό να αφεθεί ανεξέλεγκτο. Επομένως, το θέμα είναι μήπως μπορέσουμε να ελέγξουμε την πιθανότητα της έκθεσης, μειώνοντας τις ώρες λειτουργίας κάποιων καταστημάτων», είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε πως στην Αττική η αύξηση δεν είναι τραγική, καθώς τα νούμερα είναι κάπως σταθερά.

  Τόνισε όμως ότι- όπως και στο πρώτο κύμα- πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποτελέσματα, προκειμένου να μην φτάσει η χώρα σε αριθμούς αντίστοιχους με εκείνους στη Γαλλία για παράδειγμα, όπου αποφασίστηκε το lockdown.

  «Όχι ένα γενικό lockdown, αλλά ένα μερικό, που θα περιορίσει την έκθεση στον ιό στις περιοχές που είναι στο “πορτοκαλί”. Αντί να περιμένουμε να “κοκκινίσουν” οι περιοχές, να πάρουμε μέτρα για τις “πορτοκαλί”», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει και σήμερα, κάτι που πλέον θα γίνεται καθημερινά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ