Πέμπτη 28.03.2024
More

    H παραλλαγή Mu χτυπά την πόρτα της Ελλάδας-Νέα έκτακτα μέτρα σε 3 περιοχές

    Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία που θεωρείται ότι θα φέρουν νέα έξαρση, η πανδημία καλπάζει

    Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία που θεωρείται ότι θα φέρουν νέα έξαρση, η πανδημία καλπάζει, με τα κρούσματα κορωνοϊού να κινούνται σε ανησυχητικά επίπεδα και τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να παραμένουν υψηλά.

    Με το φθινόπωρο να βρίσκεται ουσιαστικά προ των πυλών πράγμα που συνεπάγεται μια φυσιολογική αύξηση της μετάδοσης, τα σχολεία να ανοίγουν σε λίγες ημέρες, με την κινητικότητα ανάμεσα στα παιδιά, επόμενως να αυξάνει επιφέροντας αύξηση κρουσμάτων, νέες εστίες ανησυχίας αποτελούν οι μεταλλάξεις.

    Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στη χώρα, ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος που έχει συμβάλλει στην αύξηση κρουσμάτων και κυρίως έχει κάνει πιο απαιτητική τη διαδικασία χτισίματος του τείχους ανοσίας. Πλέον για να χτιστεί απαιτούνται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, με το στόχο για 85% των ενηλίκων της χώρας εμβολιασμένους ως το φθινόπωρο, να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.

    Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 διασωληνωμένους

    Την ίδια ώρα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ της χώρας, με τον ΕΟΔΥ να ενημερώνει πως αποτελούν το 90,1% του συνόλου των βαριά νοσούντων.

    Συγκεκριμένα, σε σύνολο 364 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, 328 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (ποσοστό 90,11%) και 36 πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 9,89%).

    Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, αφού τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ αντιπροσώπευαν το 91,42% και οι πλήρως εμβολιασμένοι το 8,58%.

    Η επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο 24ωρο

    Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.729 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες σε περίπου 115.000 τεστ.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση, 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία σημείωσαν αύξηση 6,03% και ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 246. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.

    Νέα μέτρα

    Στο μεταξύ, σε τρεις περιοχές όπου τις προηγούμενες ημέρες είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων αποφασίστηκε σήμερα η επιβολή μίνι lockdown. Πρόκειται για την Ηλεία, την Αχαϊα και την Ικαρία, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται τα περιοριστικά μέτρα τύπου Μύκονος για τις εξής δύο περιοχές: Mεσσηνία και Ηράκλειο.

    Μετάλλαξη Μu

    Tην ίδια ώρα, μια νέα παραλλαγή του ιού, η μετάλλαξη Mu έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας.

    Mέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί ξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

    Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη καταγράφηκε πρώτη φορά 1η Ιουλίου

    Από την πλευρά του, o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε, με ανάρτηση του στο Facebook, ότι η μετάλλαξη Mu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

    «Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06.

    Στη χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα. Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

    Τι λένε οι Ελληνες ειδικοί για τη μετάλλαξη Mu

    «Τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ό,τι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε σήμερα η Ματίνα Παγώνη και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της.

    Ο Χαράλαμπος Γώγος, πάλι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ. Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε ο καθηγητής. Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

    Πιο καθησυχαστικός ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, ο οποίος δήωλσε, σε ότ αφορά τη μετάλλαξη Mu ότι «τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».

    Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε: «Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος το βρετανικό το Άλφα, και το Δέλτα και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ