Πέμπτη 13.05.2021
More

  Η απάντηση της Κυβέρνησης στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου

  Σύγκρουση κυβέρνησης με την Εκκλησία

  Σε σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, οδηγεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην εφαρμόσει το νόμο και να ανοίξει τις Εκκλησίες στα Θεοφάνεια.

  Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη και όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτρέψει την κατά το δοκούν εφαρμογή του νόμου.

  Συγκεκριε σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, οδηγεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην εφαρμόσει το νόμο και να ανοίξει τις Εκκλησίες στα Θεοφάνεια. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη και όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτρέψει την κατά το δοκούν εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

  «Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

  Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

  Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

  Από την απάντηση αυτή το Μαξίμου, αν και αφήνει κάποιο παράθυρο διαλόγου και εξεύρεσης λύσης μέχρι την τελευταία στιγμή ουσιαστικά λέει ότι ο νόμος εφαρμόζεται το ίδιο για όλους και δεν μπορεί να τον αγνοήσει κανείς επειδή δεν συμφωνεί με αυτόν.

  Καλεί δε την Εκκλησία να ξανασκεφτεί την απόφασή της και να μην ανοίξει τους ναούς την Τετάρτη αναλογιζόμενη την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ